Pénzügy

Kúria: nem rendkívüli, hogy a Kúria a Kúriához fellebbez egy ügyben

kúria (Array)
kúria (Array)

Nem rendkívüli, hogy a Kúria dönt egy olyan ügyben, amelyben peres félként vesz részt – tudatta szerdán közleményben a legfelsőbb bírói fórum egy devizahiteles szakvélemények nyilvánosságáról szóló perrel összefüggésben.

A Kúriát alperesként jogerős ítélet kötelezte közérdekű adat kiadása címén annak nyilvánosságra hozatalára, hogy a 2013-ban született devizahiteles jogegységi határozatának meghozatala előtt mely szervektől milyen tartalmú véleményt szerzett be – idézte fel a legfelsőbb bírói fórum közleménye.

A Kúria a jogerős ítélet ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, és egyúttal kérte a jogerős döntés végrehajtásának felfüggesztését is.

A felülvizsgálati kérelmek elbírálására a Polgári perrendtartásról szóló törvény kizárólag a Kúriát jogosítja fel, ezért semmi szokatlan, rendkívüli nincs abban, hogy ezúttal is így történik.

Ez mindenben megfelel az eljárási szabályoknak, az elmúlt években is tucatnyi hasonló eset volt.

A devizahitelekkel kapcsolatos vélemények nyilvánossága ügyében várhatóan néhány hónapon belül születik döntés – közölték a Kúrián az MTI érdeklődésére.

A Népszabadságnak a felperes jogi képviselője elmondta, hogy amennyiben a Kúria számukra kedvezőtlenül dönt, tovább viszik az ügyet az Alkotmánybíróságra.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik