Pénzügy

Havi nettó 10 ezerrel keresnek többet a bolti eladók

penztargep(210x140).jpg (pénztárgép, e-kassza, számla, bolt, )
penztargep(210x140).jpg (pénztárgép, e-kassza, számla, bolt, )

Tíz százalékkal nőtt az eladók bére egy év alatt, ami több pénz, mintha 50%-ról 100%-ra emelték volna a vasárnapi pótlékot – írta a blokkk.com. És még nagyon messze a vége, hiszen a munkaerőhiány nem enyhült: nincs olyan nagyáruház, amely ne keresne eladót.

A munkaerőhiány – nem a szakszervezet – alaposan feltornázta a béreket a kereskedelemben is. A fizikai alkalmazottak vannak a legtöbben, de ők keresik a legkevesebbet, így az ő bérhelyzetüket célszerű mérlegre tenni az áruházakban.

Júniusban 192 ezren dolgoztak alkalmazottként a bolti, áruházi kiskereskedelemben a 4 főnél nagyobb vállalkozásoknál (a KSH így méri), közülük 139 ezer volt az eladók, pénztárosok, árufeltöltők száma. Az ő bruttó bérük – a boltokban dolgozó eladók, pénztárosok, árufeltöltők – 13-14 ezer forint közötti mértékben emelkedett,

a nettó keresetek összege is bő 10 ezer forinttal vastagította a hó végi borítékot, ami így 10% körüli megugrást jelent.

Egy béremelés költsége ugyanakkor brutális terhet ró a munkavállalókra. Ráadásul az élelmiszerboltosok eleve csak a kiskereskedelmi átlag alatt tudnak fizetni, de az ő satnya átlagukat még fel is húzzák a nagy élelmiszer-áruházak a két számjegyű emelésekkel.

A kisboltosnak nincs pénze a 100% vasárnapi pótlékra. Ezt csak a nagy áruházláncok tudják kigazdálkodni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik