Pénzügy

Bőrszárazság miatt büntetett a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Sunfleur Kozmetikai Kft. jogsértő módon, azaz megalapozatlan gyógyító hatásokkal reklámozta a Medifleur márkacsaládba tartozó több termékét.

A GVH a jogsértésért 10.000.000 forint bírságot szabott ki, és eltiltotta a vállalkozást a jogsértő magatartás folytatásától.

A hatóság szerint a cég megtévesztően hirdette a kozmetikumokról, hogy azok cukorbetegeknek ajánlott termékek, és alkalmasak a cukorbetegség tünetei közé tartozó bőrszárazság és annak szövődményei (sebes, repedezett, fekélyes bőr) megelőzésére és kezelésére.

A Sunfleur álláspontja

Cikkünk megjelenése után a Sunfleur az alábbiakat közölte lapunkkal. A Sunfleur megalapozatlannak és jogszabálysértőnek tekinti a GVH eljárását és határozatát, és bírósághoz fordulnak.

Kiemelik: a nem jogerős határozat nyilvánosságra hozatalánál súlyosan jogszabálysértő módon járt el a GVH.Szerintük a termékeik minden hazai és uniós jogszabályi követelménynek eleget tesznek, azok hatásossága a hatályos előírások alapján igazolt. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet állásfoglalása is a cég állításait támasztja alá.

A Sunfleur az eljárással érintett kozmetikai termékeire a jogszabályi kötelezettségen túl külön in vivo tesztet végeztetett szakorvosok bevonásával. A vizsgálatok eredményei alapján a termékek a cukorbetegség szövődményeként fellépő bőrszárazság megelőzése céljából használatra kifejezetten ajánlottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik