Pénzügy

Az MNB felfüggesztett egy befektetési szövetkezetet

Az Első Magyar Befektetői Szövetkeze több befektetőjének is azzal tagadta meg a visszafizetést, hogy a ciprusi székhelyű IronFX Global Ltd.-nek likviditási gondjai vannak, az MNB szerint azonban ez nem bizonyított.

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta az Első Magyar Befektetői Szövetkezetnek, hogy jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen.

A szövetkezet a banki hozamoknál lényegesen magasabb hozamlehetőséget ígérve hozam- és tőkegarantált vagyonkezelési szerződéseket kötött a befektetni kívánó tagokkal. Az eljárás eddigi bizonyítékai alapján megállapítható, hogy a szövetkezet több befektetőjének is arra hivatkozással tagadta meg a visszafizetést, hogy kizárólagos pénzügyi szolgáltatójának, a ciprusi székhelyű IronFX Global Ltd.-nek likviditási gondjai vannak – közölte az MNB. A szövetkezet állításait egy, az MNB által az IronFX Global Ltd. ügyében kiadott sajtóközleménnyel próbálta alátámasztani.

Jelenleg nem bizonyított, hogy a szövetkezet a befektetőinek pénzét ténylegesen a likviditási gondokkal küzdő ciprusi szolgáltatónál tartotta, ezért a jegybank a piacfelügyeleti eljárásában a szövetkezet és az IronFX Global Ltd. közötti kapcsolatot is vizsgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik