Pénzügy

MNB-engedély nélkül nyithatott ki a König Bank és a Király Zálogház – a jegybank vizsgálja őket

A jegybanki felügyelet azonnali hatállyal megtiltotta a König Bank Zrt.-nek, továbbá a Király Arany és Gyémánt Zálogház Kft.-nek, hogy jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek. Az MNB piacfelügyeleti eljárásokat folytat a társaságoknál.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti székhelyű König Bank Zrt. (König Bank), illetve a szintén budapesti székhelyű Király Arany és Gyémánt Zálogház Kft. (Király Zálogház) tevékenységének áttekintésére.

A König Bankot április végén hozta létre egy szigetbecsei magánszemély, Benke Jánosné, mindössze ötmillió forintos jegyzett tőkével. A bankot a cégbíróság május 4-én már be is jegyezte, mivel tevékenységi köre alapján úgy ítélte meg, elnevezése ellenére a vállalkozásnak nem kell működési engedélyt kérnie a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) – állította a májusban Világgazdaságnak Berek Lada, a König Bank cégvezetője.

Kérdés, végeztek-e engedély nélküli tevékenységet

A König Bankkal szembeni piacfelügyeleti eljárás azt kívánja megállapítani, hogy – az önmagát Közép-Európa legnagyobb privátbankjaként hirdető – társaság végez-e, vagy végzett-e üzletszerűen az MNB engedélye vagy bejelentés nélkül a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.

A jegybank nyilvántartásaiban a König Bank nem szerepel, így jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet nem folytathat.

A jegybank az illetékes cégbíróságnál már korábban törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezett, mivel a König Bank cégbírósági bejegyzése úgy történt meg, hogy annak alapítását az MNB előzetesen nem engedélyezte. Hozzátéve, hogy a társaság cégneve is – annak tevékenységi körét és választott cégformáját illetően – megtévesztő látszatot kelthet.

Befigyelt a zálogház is

A König Banknál végzett helyszíni ellenőrzés során az MNB észlelte, hogy a társaság belvárosi irodájában a vele tulajdonosi összefonódást mutató Király Zálogház is tevékenységet folytat.

A jegybank nyilvántartásaiban a Király Zálogház szintén nem szerepel, így jegybanki engedélyhez, bejelentéshez kötött tevékenység végzésére ez a társaság sem jogosult. Mindezek nyomán az MNB a Király Zálogházzal szemben is haladéktalanul piacfelügyeleti eljárást indított, melynek keretében szintén azt vizsgálja, hogy a társaság végez-e, vagy végzett-e üzletszerűen az MNB engedélye vagy bejelentés nélkül a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.

Megtiltotta az MNB, hogy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek

Az MNB közleményében hangsúlyozta, azonnali fellépésének köszönhetően feltehetően csak elenyésző számú érdeklődő került kapcsolatba a vizsgált társaságokkal. Ugyanakkor befektető-védelmi okokból a jegybank ma közzétett végzéseiben – az MNB-ről szóló törvényben biztosított felhatalmazásával élve – mindkét társaságnak azonnali hatállyal megtiltotta, hogy engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek.

A jegybank – eddigi gyakorlatával összhangban – a König Bankra és a Király Zálogházra vonatkozóan is már korábban közzétette a befektetőknek szóló felhívását honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában.

Az MNB ma közzétett végzései semmilyen formában nem érintik a társaságok befektetőkkel szemben fennálló, már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét. Az MNB piacfelügyeleti eljárásait határozattal zárja majd le, amelynek eredményét nyilvánosan közzéteszi internetes honlapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik