Pénzügy

Oroszország jogtalanul tiltotta ki az Európai Unióból származó sertéshúst

sertes(210x140)(1).jpg (sertés, )
sertes(210x140)(1).jpg (sertés, )

Az Európai Uniót sújtó, orosz sertésbehozatali tilalom nem a vonatkozó nemzetközi jogszabályokon alapult – állapította meg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO). Ezzel a döntéssel az uniós kivitel 25 százalékkal csökkent. Az oroszoknak hatvan napjuk van fellebbezni – tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium.

Oroszország 2014 elején tiltotta meg az Európai Unióból származó élő sertések, friss disznóhús és az abból készült termékek bevitelét az orosz-fehérorosz-kazah vámunió teljes területére. A vámunió azóta kibővült Örményországgal és Kirgizisztánnal. Az intézkedés hátterében az afrikai sertéspestisnek az EU Fehéroroszországgal határos területein történt szórványos előfordulása áll.

Az Európai Unió moszkvai képviseletének adatai szerint az orosz importtilalommal az uniós kivitel majdnem 25 százaléka esett ki.

A magyar sertéságazatnak is jelentős érvágás volt a döntés, mert nagy mennyiségben szállítottunk friss sertéshúst és sertéshúsból készült termékeket is a vámuniós piacra.

Az ügyben érintett termékek többségének kereskedelme – az Oroszország által az uniós mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek behozatalára vonatkozóan politikai okokból elrendelt tilalom miatt – továbbra is korlátozott.

A testület jelentése ellen 60 napon belül lehet fellebbezni. Amennyiben az említett határidőn belül nem nyújtanak be fellebbezést, a testület a jelentést elfogadja, és Oroszország köteles eleget tenni az ajánlásnak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik