Pénzügy

1,7 billió dollárnyi kárt okoztak a természeti katasztrófák 10 év alatt

Évről évre nő a viharkárokkal kapcsolatos kárbejelentések száma a Generali adatai szerint, így közvetve emiatt is fontos szót ejteni a Föld jövőjét egyre inkább veszélyeztető tendenciákról a biztosító szerint.

A klímaváltozás nagyban érinti a szektort: a természeti katasztrófák az elmúlt közel 10 évben, 2000 és 2012 között világszerte összesen 1,7 billió dollár kárt okoztak, 2,9 millárd embert érintettek, és 1,2 millió áldozatot követeltek.Az idei év első felében több mint 32 ezer viharokkal kapcsolatos kárbejelentés érkezett a céghez, melyek értéke meghaladja a 2 milliárd forintot. A számok évről évre nőnek, csak a viharkárokat tekintve (vihar, felhőszakadás, villámcsapás, jégverés – az egyéb természeti károk nélkül) például 2014-ről 2015-re a biztosító által regisztrált károk értéke közel megduplázódott, a tavalyi évben megközelítve a 7 milliárd forintot.

Égető kérdés a környezetvédelem

A környezetvédelem talán sohasem volt ennyire égető kérdés, mint napjainkban, a számok ugyanis azt mutatják, hogy a klímaváltozás egyre komolyabb gondot jelent bolygónk számára. Az elmúlt évtizedben saját bőrünkön is tapasztalhattuk a globális felmelegedés hatásait: Magyarországon a nyár egyre melegebb, a kánikula intenzívebb, míg a tél hidegebb lett. A viharos időjárás pedig egyre nagyobb károkat okoz országszerte.

A NASA kutatásai sem túl biztatóak: ezek szerint ugyanis idén februárban a globális földfelszíni átlaghőmérséklet 1,35 °C-kal volt magasabb az 1951 és 1980 között mért átlagnál. Nem véletlen, hogy a World Economic Forum globális kockázatokat taglaló éves riportja is azt tartja a következő 10 év legnagyobb problémájának, hogy nem leszünk képesek mérsékelni a klímaváltozást, illetve megfelelően alkalmazkodni hozzá.

Hatalmas károk: árvíz, vihar, extrém hőmérséklet

A környezetszennyezés következtében felgyorsult globális felmelegedés miatt egyre nagyobb méreteket öltő természeti katasztrófákkal kellett szembenéznie a világnak az elmúlt évtizedekben. Ezt jól mutatja, hogy 1980 és 2011 között 39-ről 154-re emelkedett az árvízhez kapcsolódó, 43-ról 84-re a viharhoz köthető, és 3-ról 15-re az extrém hőmérsékletből adódó természeti katasztrófák száma.

A váratlan időjárás okozta károk rendkívül sok területet érintenek, 2013-ban például a természeti katasztrófák által okozott kár a nemzetközi kutatóintézetek szerint 125 milliárd dollár körül volt a teljes világgazdaságban, ami megközelítőleg Magyarország teljes éves GDP-jének felel meg.

Komoly kihívás

A biztosítási szektornak is komoly kihívásokkal kell szembenéznie e téren. Itthon jellemzően az árvizek (53, 6%), emellett az extrém hőmérséklet (17,9%) és a viharok (17,9%) okoznak nagyobb gondokat.

A MABISZ adatai szerint leginkább a május elejétől augusztus végéig tartó időszakban fordulnak elő a hirtelen lecsapó, viszonylag rövid ideig tartó, nagy mennyiségű csapadékkal és erős széllökésekkel járó viharok. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a kora nyári, illetve nyári hónapokban 100 ezer körüli káreseményt jelentenek, 2014 nyarán azonban ennél több, 134 ezer, a tavalyi év ugyanezen időszakában pedig több mint 122 ezer bejelentés történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik