Pénzügy

A Quaestor könyvvizsgálója 18 évig nem vette észre a rejtett szoftvert

quaestor (Array)
quaestor (Array)

Több mint 18 éven át vizsgálta a Quaestor könyveit Rocskai János, aki a Magyar Nemzetnek azt mondta: ennek ellenére nem vette észre, hogy a brókercégnél méretes csalás folyik. Az auditort elmarasztalta az NGM, ám Rocskai bíróságon támadja meg a minisztérium döntését.

A Nemzetgazdasági Minisztérium megvonta Rocskai Jánostól, a Quaestor Értékpapír Zrt. egykori könyvvizsgálójától “befektetési vállalkozási” minősítését, amelyet 12 éve szerzett meg – írta a Magyar Nemzet. Rocskai bíróságon támadja meg a szerinte önkényes döntést.

A napilapnak azzal indokolta ezt, hogy bár több mint 18 éven át vizsgálta a brókercég könyveit, nem vette észre a több milliárd forintos csalást. Nem tudott ugyanis arról a rejtett szoftverről, amellyel elkövették a bűncselekményt.

A szakértő ellen semmilyen eljárás nem indult a Quaestor csődjével összefüggésben. A hatóságok csupán bizonyos iratokat kértek be tőle. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara sem indított vizsgálatot ellene és a Magyar Nemzeti Bank sem tett elmarasztaló megállapítást a tevékenységére vonatkozóan.

Rocskai a rendszerváltás előtt volt a Pénzügyminisztérium államtitkára is, ám a Varga Mihály vezette NGM-mel számos szakmai nézeteltérése adódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik