Pénzügy

A Mátyás-templom felújítója 5 milliárd forinttal tartozik

halászbástya és mátyás-templom (halászbástya, mátyás-templom, )
halászbástya és mátyás-templom (halászbástya, mátyás-templom, )

Veszteségessé vált a 68 éves múltra visszatekintő Reneszánsz Kőfaragó Zrt. tevékenysége, tartozásai tavaly megközelítették az ötmilliárd forintot. Többek között az Országház, a Szent István-bazilika, a Mátyás-templom, a Gresham-palota és Andrássy úti villák felújítása fűződik a nevéhez.

Az egykor tízmilliárd forint feletti forgalmú társaság nettó árbevétele az előző évi közel felére, 1,6 milliárd forintra esett 2015-ben, a kötelezettségállománya megközelítette az ötmilliárd forintot – derül ki a Céginfo.hu adataiból. Az évet 9,035 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 640 milliós veszteséggel zárta. A zrt. felkerült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 100 millió forintot meghaladó adótartozást felhalmozó cégeket felsoroló listájára is.

A Reneszánsz Zrt.-nek jelentős veszteségeket hoztak a műemléki felújítások, a sok beszállítós generálkivitelezői és ingatlanfejlesztői tevékenység nem folytatható eredményesen, a bankok sem támogatják, ezért a vállalatot bányászati és iparvállalattá alakítjuk – tudta meg a Napi.hu Balogh Miklós vezérigazgatótól, többségi tulajdonostól. A veszteségeket évek óta próbálják ledolgozni.

A Reneszánsz Zrt. jogelődje az 1948-ban alapított Kőfaragó és Épületszobrászati Vállalat volt, amelyet az 1990-es évek elején kanadai befektetőknek privatizáltak. A milliárdos adósságot felhalmozó társaságot 1997-ben vásárolta meg három szakmai befektető, Balogh Miklós, Bene Zoltán és Páljános András, akik 2014-ig vezették is a vállalatot. Tulajdonostársait, illetve azok cégeit 2014-ben vásárolta ki Balogh Miklós, majd a Reneszánsz Zrt.-ben tőkebefektetéssel 12-12 százalékos részesedést szerzett egy vállalkozás és egy magánszemély. A zrt. tavalyi beszámolója szerint az utóbbi két kisebbségi tulajdonos is megválik idén részesedésétől.

A vezérigazgató szerint a kőtermékek exportját kívánják erősíteni, többek közt Kaliforniába, Ausztriába és Ukrajnába szállítanak, belföldön pedig a budai várnegyed felújításához szállíthatnak kőanyagot. A profiltisztítás és reorganizáció nyomán egy évi mintegy négymilliárd forint forgalmú, kőipari vállalat lehet a Reneszánsz Zrt., a jelenleginél magasabb dolgozói létszámmal, 240-270 fővel – tudtuk meg Balogh Miklóstól. A vezérigazgató azt is közölte, hogy megállapodtak a NAV-val, hamarosan elkezdik törleszteni adótartozásukat.

A zrt. saját süttői bányáiban, több mint száz hektáron termel ki mészkövet, amiből feldolgozóüzemében kőburkolatot és más építészeti késztermékeket gyárt és forgalmaz; kőfaragással, kőszobrászattal és kőfelhasználással kapcsolatos tanácsadással, tervezéssel foglalkozik.

(Napi.hu)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik