Pénzügy

Kevesebb pénzt utalnak haza a magyarok, pedig egyre többen mennek külföldre

kivandorlas(210x140).jpg (Array)
kivandorlas(210x140).jpg (Array)
450 millió dollár volt a visszaesés egy év alatt.

Tavaly kevesebb pénzt utaltak haza a külföldön dolgozó magyarok, mint egy évvel korábban – írja a Világgazdaság. Az összeg a Világbank előzetes adatai szerint 4200 millió dollárt tett ki tavaly, ami több mint 450 millió dolláros visszaesés a 2014-es adatokhoz képest.

A visszaesésben a forint leértékelődése játszhatott szerepet, de egy másik tendencia is feltételezhető: egyre többen lehetnek, akik teljesen felszámolják magyarországi lakhelyüket, a teljes család külföldre költözik, így már nincs kinek hazautalni a jövedelmet.

A Magyar Nemzeti Bank euróban számolt adatai szerint viszont növekedett a hazautalás, igaz, a közös valutával szemben nem is csökkent a forint értéke. Tavaly ráadásul a KSH hivatalos adatai szerint 33 ezren hagyták el végleg az országot, ami történelmi rekordnak számít.

A legtöbb pénz, 900 millió dollár egyébként Németországból érkezett, ezt követi az Egyesült Államok 630 millió dollárral, Kanada 400-zal és az Egyesült Királyság 370 millióval. Ausztriából 340 millió dollárt utalnak haza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik