Pénzügy

Nyakunkon a nyugdíjcsökkentés réme

Évtizedek múlva egyre nehezebb lesz az akkori nyugdíjasoknak, hogy kijöjjenek a havi járandóságukból. Vagyis nekünk, mostani dolgozóknak. Akkorra ugyanis vélhetően sokkal keményebb feltételeket szabnak majd a nyugdíj-megállapításnál, amit jól jelez, hogy már az MNB is nyugdíjcsökkentésre számít.

A bajok kivédésére érdemes minél hamarabb takarékoskodásra adni a fejünket. Nem kell óriási összegre gondolni, már havi 5000 forintból érezhető nyugdíj-kiegészítést kaphatunk. A számok nem hazudnak, időben elkezdve akár a minimálnyugdíj mintegy fele is összejöhet – derül ki a Bankmonitor.hu anyagából.

Nyugdíjkilátások

Kis összeggel is van értelme elindulni

A minimálbéresek nyugdíjkilátásairól szóló cikkük fő következtetése az volt, hogy komolyabb nyugdíj-kiegészítést csak akkor érhetünk el, ha havi alapon legalább néhány tízezer forintot félre tudunk tenni. A mai hazai megtakarítási lehetőségekhez mérten most egy olyan összeállítást készítettek, ami havi 5000 forintos összegre vonatkozik. A választásuk azért is esett erre, mert az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a minimális befizethető összeg is ekkora.

A lehető legfontosabb tanács, amit adni lehet, hogy már ekkora összeggel is érdemes nyugdíj-célra takarékoskodni, függetlenül attól, hogy milyen idősek vagyunk, hiszen ezáltal is tettünk valamit az időskori jövedelem-biztonságunk megteremtéséért. A következő két évtizedben az állami nyugdíjrendszer még a jelenlegi feltételek mellett is fenn tudja tartani magát, viszont utána nyugdíjcsökkentésre van kilátás. Minél korábban kezdjük meg a felkészülést erre, annál inkább könnyebb lesz a céljainkat elérni.

Megnéztük, hogy mi történne, ha mától elkezdenénk havi 5000 forintot félretenni egy nyugdíjpénztárba, az első  évet követően pedig 3 százalékkal növelnénk a befizetett összeget (ennyi lehet az infláció). A jó hír az, hogy a 20 százalékos (maximum 150 ezer forintos) adókedvezménnyel kiegészítve 40 év után már közel 9,5 millió forinton állhat a számlánk egyenlege.

onyp160812

Nem véletlenül nevezte a híres elméleti fizikus Albert Einstein a kamatos kamatot az emberiség legnagyobb találmányának. 40 évet követően még 5 százalékos hozamnál is úgy néz ki a számlánk, hogy mintegy a felét hozták össze a befizetéseink és az adókedvezmények, míg a maradék majdnem 50 százalékot az időközben elért hozamok. Természetesen időt kell adni, hogy az előnyökből részesedhessünk, de még 20 év után is 30 százalékban járulnak hozzáa hozamok a pénzünk gyarapodásához.

Lássuk a számokat!

Az első nagyobb pofont akkor kapjuk, amikor szembesülünk azzal, hogy a pénz a jövőben is fokozatosan veszíteni fog az értékéből. A legszembetűnőbb különbség 40 év után lesz, hiszen a 40 évvel későbbi 9,4 millió forint mai értéken „csak” a harmadát éri. Az infláció a ludas ezért is. 3 százalékkal számoltak évente, ezért állhat ott a táblázatban a 3 millió forintos összeg (= megtakarítás mai értéken).

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál több lehetőségből is választhatunk, hogy miként akarjuk felvenni az évtizedek alatt összegyűjtött megtakarítást. A Bankmonitor abból indult ki, hogy életjáradékot kérünk, vagyis nem akarjuk magunkat annak a kockázatnak kitenni, hogy idő előtt elfogyjon a pénzünk. A biztosítóknál alkalmazott módszert vették át, ahol a megtakarítást a várható élettartam alapján számítják ki. Most körülbelül 16 év a várható élettartam 65 éves korban, viszont 40 év múlva már 20 évre kell berendezkednünk.

Innen már csak egy osztás, hogy megkapjuk az induló nyugdíj-kiegészítés mértékét. Feltüntették a jövőértékeket is, de szerintünk a jobb összehasonlítási alap kedvéért érdemes a mai értékekkel számolni. Ezzel együtt az jön ki, hogy mai értéken 20 év után 7000 forintos, míg 40 év után 12 000 forintos kiegészítésre számíthatunk. Csak összehasonlításul, a minimálnyugdíj értéke 28 500 forint, vagyis ennek mintegy a felét mi magunk is felépíthetjük.

onyp2160812

Elsőre alacsonynak tűnhet ez az összeg, de tudnunk kell azt is, hogy a befizetés mértéke 5000 forint volt az első évben, és onnan 3 százalékkal emelkedett évente. Más oldalról megközelítve a problémát, azt mondhatjuk, ha 40 évig fizetünk be a pénztárba, akkor mai értéken a befizetés duplájának megfelelő összeget kaphatunk 20 évig, ami azért nem olyan rossz üzlet.

De mi a helyzet, ha ennél azért többet szeretnénk időskorunkra? Nagyobb kiegészítést csak akkor kaphatunk, ha:

  • többet fizetünk be havonta
  • emelkedne az állami támogatás aránya
  • nem kérnénk 20 évre nyugdíjat, csak 10-15 évre
  • 5% feletti hozamot érne el évente átlagosan a pénztár
  • a pénzünk értéke nem romlana évente 3 százalékkal

Ajánlott videó

Olvasói sztorik