Pénzügy

Ingatlantippek, ha jobb hozamokat akar, mint a banki kamatok

Milyen ingatlanba tegye a pénzét, aki jobb hozamokat akar, mint a banki kamatok? Milyen típusú és elhelyezkedésű lakás az, amit gyorsan ki lehet adni, és adott esetben a jövőben valamikor könnyen és jó áron értékesíteni? Íme, mit válaszolnak az ingatlanközvetítők.

Habár jelenleg nem olcsók az ingatlanok Budapesten, azonban a bérlakások iránti óriási kereslet miatt talán még mindig érdemes ingatlanba fektetniük a pénzüket azoknak, akik a banki betétek helyett valami jobb lehetőséget keresnek, esetleg a jövőre nézve félig-meddig konkrét terveik is vannak.

A Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője, Balla Ákos szerint ugyan egyre kevesebb a pénz a befektetőknél, mivel felhalmozódott tőkéjüket az elmúlt egy-két év kedvező lehetőségeivel élve már többnyire beleforgatták ingatlanokba, ennek ellenére még mindig akadnak, akik éppen a lakáspiacon szeretnék elhelyezni a megtakarításaikat.

Garzonoktól a háromszobás lakásokig

Jó befektetésnek most az egy-, két- és háromszobás ingatlanok számítanak, vagyis a nappali, illetve a plusz egy vagy két hálószobás
elrendezés – vélekedett az ingatlaniroda dél-budai régió szakmai vezetője, Nagy Csaba. Ezek jó vételt jelentenek
befektetésnek, saját célra, valamint kifejezetten bérbeadásra is. És mindez érvényes az új építésűekre, újszerűekre, tégla és panellakásokra is – tette hozzá.

A pesti kerületekben ugyanakkor a másfél-kétszobás lakásokat kedvelik leginkább a befektetők, azon belül is a különnyíló szobás lakásokat – jelezte a VII., VIII. és IX. kerületi irodák szakmai vezetője, Hart Erzsébet. A szakértő szerint a nagyobb lakásokra, tehát a háromszobásokra errefelé kisebb igény mutatkozik.

A garzonok továbbra is nagyon mennek

Megjegyezte, hogy azoknál is azonosak a szempontok – tehát ugyanezt a méretet keresik – akik nem kiadni akarják a megvásárolt ingatlant, hanem olyan befektetésként tekintenek rá, melybe most beleteszik a pénzüket, és majd 5-10 év múlva használja csak ki egy családtag, mondjuk az egyetemre kerülő gyermek.

Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy az elmúlt néhány hónapban – sokak számára talán meglepő módon – nagyon népszerűek lettek a kis garzonok is a vevők körében. Ugyanezt erősítette meg a belvárosi iroda szakmai vezetője, Schneider Zoltán is. Mint szavaiból
kiderült, a belső kerületekben a befektetők kifejezetten a kis lakásokat, tehát az egyszobás garzonokat keresik. Ennek szerinte az az
oka, hogy olyan ingatlanhoz szeretnének hozzájutni, melyet a most népszerű, rövid távú bérbeadásban jól tudnak hasznosítani.

Ugyanakkor a befektetők a nagyon nagyméretű lakásokat is megveszik, ha mélyen ár alatt találnak ajánlatokat – fűzte hozzá Schneider Zoltán. Ezekben a lakásokban négy-öt szobát átalakítanak hálószobákká, így próbálva kihasználni a méretben rejlő lehetőségeket.

A ház nem igazán jó befektetésnek

Nagy Csaba még megjegyezte, hogy a befektetők alapvetően csak lakásokat vásárolnak, hiszen házat az emberek elsősorban saját használatra vesznek, abban élni szeretnének, felnevelni a gyerekeket. Egy ház soha nem igazán jó befektetés, ott mindig van teendő, vagy legalábbis sokkal több vele a munka, mint egy társasházi lakással.

Ráadásul jóval nyomottabb négyzetméteráron adhatók bérbe, mint egy lakás, ezért sem jó választás befektetésnek.

Kell a jó közlekedés is

Ha egy befektető kiadásra vásárol lakást, akkor leginkább a jó közlekedés az, ami megkönnyíti számára azt, hogy bérbe adja ingatlanát – hívta fel a figyelmet Hart Erzsébet. Emellett természetesen az is számít, hogy milyen a környék állapota, azaz milyen utcákon, milyen emberekkel találkozva jutunk el a közeli metró- vagy villamosmegállóig.

Jó közlekedés alatt azt értjük, hogy közel van egy metrómegálló, esetleg még az is belefér, hogy egy másik tömegközlekedési eszközzel gyorsan elérhető ez a metrómegálló – tette hozzá az ingatlanközvetítő.

Területileg ezért elsősorban belső részeket, a kiemelt csomópontokat, frekventált területeket célozzák a befektetők. Ez Dél-Budán például az Allee vagy a Móricz Zsigmond körtér környékét, illetve Lágymányost jelenti, de azért természetesen kedvelt Kelenföld, Gazdagrét, Őrmező és Sasad is ezekben a budai kerületekben – mondta Nagy Csaba.

Schneider Zoltán szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy erős a jelenléte a piacon annak a befektetői rétegnek, mely megpróbál a
felkapott belső lokációkban ingatlant vásárolni. Ez a belváros esetében alapvetően a VII. kerületi “bulinegyedet” és környékét jelenti, miközben az V. kerületben – annak minden részén – folyamatosan erős a kereslet.

Hart Erzsébet ehhez még hozzáfűzte, hogy az egyetemek közelében jóval magasabb áron adhatók ki a lakások, tehát érdemesebb ilyen környéken befektetésre ingatlant vásárolni. Ugyanakkor az is igaz, hogy jelenleg a bérlakáspiacon szinte minden típusú lakásra nagy a kereslet, hiszen hiány van belőlük, különösen most, augusztusban, miután közzétették a felvételi ponthatárokat, azaz kiderült, hogy ki, milyen felsőoktatási
intézménybe jutott be, és a diákok, illetve szüleik lakáskeresésbe kezdtek.

Megjelentek a befektetők célkeresztjében az új építésűek

Nem esett eddig még szó az új építésű ingatlanokról, mint befektetésről, azonban a XIII. kerületi iroda szakmai vezetője, Tóth Viktória  éppen arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte most minden épülő vagy már felépült új építésű lakás jó befektetésnek számít,
akár kiadásban gondolkodunk, akár későbbi eladásban. Véleménye szerint az új építésű lakások igazán értékállók, kevés bennük a rizikó, a legkisebb mértékben sem kockáztatja a bukást az, aki most ilyen új építésű ingatlanba teszi a pénzét.

Az első nagyberuházók által kivitelezésre kerülő projektek, vagyis az új építésű lakóparkok már augusztusban megjelennek a piacon, és tapasztalatai szerint a befektetésre vásárló érdeklődők nagy része ezen ingatlanok iránt érdeklődik a leginkább. Ennek többek között
az lehet az oka, hogy ezek jelenleg jobb áron vásárolhatók meg, mint a hasonló paraméterű, újszerű lakóparki lakások – tette hozzá a szakértő.

Érdemes tehát még belevágni a vásárlásba befektetési céllal, ugyanakkor a fentebb vázolt szempontokat – azaz a megfelelő elosztást, a jó elhelyezkedést és persze az árat is – figyelembe kell vennie annak, aki jó ingatlanbefektetésbe szeretné helyezni a pénzét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik