Pénzügy

Állampapír – túl az ezermilliárdon

allampapir(210x140).jpg (Array)
allampapir(210x140).jpg (Array)

Átlépve az ezermilliárdos határt, 1024,4 milliárd forintra emelkedett július végére a lakossági állampapírok állománya, mely csaknem 30 százalékos növekedés az év eleje óta – derült ki az Államadósság Kezelő Központ Zrt. július havi lakossági állampapír-állomány változásáról szóló közleményét.

A júliusi 64,8 milliárd forinttal összesen 4541,7 milliárd forintra nőtt a belföldi kisbefektetők számára értékesített forint állampapírok teljes mennyisége.

Kiemelték: megfelelve az adósságkezelési stratégia mindhárom alapelvének – év végi adósságráta-csökkenése, devizaarány-csökkenése és lakossági állampapír-értékesítés növelése – döntően a lakosság befektetéseiből megvalósított törlesztéssel 1231 milliárd forinttal csökkent a devizaadósság, mellyel július végéig a teljes államadósság devizarészaránya tovább mérséklődött 28,7 százalékra.

A kormányzat fiskális politikájának köszönhetően az államháztartás helyzete stabil, így tartható a csökkenő adósságpálya miközben tovább javul az államadósság szerkezete – szögezték le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik