Pénzügy

Rengeteg sarcot fizettünk idén

bankkartya(960x640)(3).jpg (készpénz, atm, bankkártya, bankomat, )
bankkartya(960x640)(3).jpg (készpénz, atm, bankkártya, bankomat, )

Az idei első félévben az egy évvel korábbinál 17,2 százalékkal több illetéket fizettek a magánszemélyek, de az adókulcs csökkentése ellenére az szja összege is magasabb lett – írta az Azénpénzem.hu.

A központi költségvetés bevételi adatsorában persze a lakosság befizetéseként nyilvántartott (ez előbbi tételek ilyenek) sarcokon – ezek is a költségvetésbe befolyó majdnem minden ötödik forintot adják – felül a pénztárcánkat más elvonások is apasztják.

Világrekorder sarc

A különböző sarcok között a legnagyobb bevételi forrást (mintegy 44 százalék) a fogyasztáshoz kapcsolt adók jelentik, ezen belül is „csúcstartó” a világrekorder magas áfa és ott van még a távközlési és a biztosítási adó is, valamint a tranzakciós illeték. Amire ugye azt mondták, nem a magánszemélyek fogják fizetni, hanem a bankok. Ehhez képest árulkodó, hogy a költségvetésben a fogyasztáshoz kapcsolt adók között szerepel.

Kevesebb tranzakciós illeték folyt be – jövőre változás lesz

Tranzakciós illetékből egyébként az előző évek túlteljesítése után az idén az első hat hónapban mintegy 10 milliárd forinttal elmaradt a várttól a befolyt sarc. (Lehet hogy újabb emelés jön?)

Annyit már lehet tudni, hogy 2017-től kiterjesztik az illetéket a pénzforgalmi szolgáltatónak nem minősülő, hitelt és pénzkölcsönt nyújtó pénzügyi intézményekre is, és a készpénzes törlesztésre is kell majd tranzakciós adót fizetni. Viszont a saját számlák közti mozgásra nem, akkor sem, ha az egyik fél magánvállalkozó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik