bankkartya(960x640)(3).jpg (készpénz, atm, bankkártya, bankomat, )
Pénzügy

Rengeteg sarcot fizettünk idén

24.hu
24.hu

2016. 08. 05. 11:40

Korábban a témában:

Az idei első félévben az egy évvel korábbinál 17,2 százalékkal több illetéket fizettek a magánszemélyek, de az adókulcs csökkentése ellenére az szja összege is magasabb lett – írta az Azénpénzem.hu.

A központi költségvetés bevételi adatsorában persze a lakosság befizetéseként nyilvántartott (ez előbbi tételek ilyenek) sarcokon – ezek is a költségvetésbe befolyó majdnem minden ötödik forintot adják – felül a pénztárcánkat más elvonások is apasztják.

Világrekorder sarc

A különböző sarcok között a legnagyobb bevételi forrást (mintegy 44 százalék) a fogyasztáshoz kapcsolt adók jelentik, ezen belül is „csúcstartó” a világrekorder magas áfa és ott van még a távközlési és a biztosítási adó is, valamint a tranzakciós illeték. Amire ugye azt mondták, nem a magánszemélyek fogják fizetni, hanem a bankok. Ehhez képest árulkodó, hogy a költségvetésben a fogyasztáshoz kapcsolt adók között szerepel.

Kevesebb tranzakciós illeték folyt be – jövőre változás lesz

Tranzakciós illetékből egyébként az előző évek túlteljesítése után az idén az első hat hónapban mintegy 10 milliárd forinttal elmaradt a várttól a befolyt sarc. (Lehet hogy újabb emelés jön?)

Annyit már lehet tudni, hogy 2017-től kiterjesztik az illetéket a pénzforgalmi szolgáltatónak nem minősülő, hitelt és pénzkölcsönt nyújtó pénzügyi intézményekre is, és a készpénzes törlesztésre is kell majd tranzakciós adót fizetni. Viszont a saját számlák közti mozgásra nem, akkor sem, ha az egyik fél magánvállalkozó.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.