Pénzügy

Sokan lecsúsztak a szegények közé négy év alatt

24.hu
24.hu

2016. 08. 01. 12:15

Aki nagyon szegény, vagy nagyon gazdag volt, az is maradt, a középosztály tagjai közül viszont nem kevesen lettek szegényebbek négy év alatt.
Korábban a témában:

Aki négy évvel ezelőtt nagyon szegény vagy nagyon gazdag volt, akkor jó eséllyel most is az. Ha viszont a középosztály tagja volt, akkor valószínűleg most valahol máshol van – írta az Abcug.hu az Eurostat adatai alapján készített cikkében (az adatgyűjtésben közreműködött a KSH munkatársa is).

Erre a következtetésre úgy jutottak, hogy jövedelmi helyzet alapján tíz csoportra osztották a magyar társadalmat, majd ábrázolták, mi történt velünk 2012 és 2015 közt.

Ha a szintek fölé viszi az egeret, láthatja, hogy a különböző kategóriákhoz tartozók milyen arányban maradtak a helyükön, és milyen arányban léptek egyet vagy többet a képzeletbeli létrán.

A középosztálynak van miért aggódnia

A portál a statisztika alapján a következőket állapította meg:

  • A legszegényebbek és a leggazdagabbak nagyjából a fele ugyanott találta magát 2015-ben, ahonnan 2012-ben elindult. Vagyis minél gazdagabb valaki, annál nyugodtabb lehet, és minél szegényebb, annál inkább aggódhat a jövőjéért.
  • A legszegényebbek másik fele legalább egyet felfelé lépett (18,8 százalékuk egyet, 31,7 százalékuk pedig többet). Ugyanígy a leggazdagabbak 43,9 százalékának csak lefelé vezetett az út.
  • A skála két szélétől a középső csoportok felé haladva szinte töretlenül csökken a helyüket megtartók aránya, vagyis minél távolabb van valaki a középosztálytól, annál inkább rögzített a helyzete.
  • A két középső csoportnak (ötödik és hatodik decilis, amelyek nagyjából a középosztályt jelentik) csak 30 ill. 16,6 százaléka őrizte meg a pozícióját. Ennél jóval többen kerültek közülük rosszabb helyzetbe.
  • Kirívó, hogy a hatodik decilisben levők mintegy fele legalább egy lépcsőfokot zuhant és csak 35,5 százalékuk tudott legalább egyet előrelépni. Ennél nagyobb arányban csak a második leggazdagabb csoport tagjai buktak.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.