Pénzügy

Mind több magyar fizet külföldön bankkártyával

A költéseink egyre nagyobb részét rendezzük bankkártyával, ha fizetésre kerül sor külföldön. Nem csak az utazás alatt, de annak előkészítésekor is gyakran használjuk a plasztikot – a szállás (31%) – és az utazás (32%) költségeit már minden harmadik esetben rendezzük így - derül ki a Mastercard kutatásából.

A magyarok egyre gyakrabban élnek a bankkártya adta előnyökkel külföldön is, hiszen a bankkártyával utazó magyarok már minden harmadik fizetésüket plasztikjukkal intézik. A válaszadók mintegy háromnegyede (74%) viszi magával külföldre bankkártyáját, közülük pedig 61% használja is azt, elsősorban fizetésre és időről-időre készpénzfelvételre is.

Hol kártyázunk a legszívesebben?

A bankkártyájukat külföldön is használók leggyakrabban élelmiszer vásárláskor fizetnek a plasztikkal (71%), ezt követik a ruházati, cipő és ajándék üzletek (56%), a toplista harmadik helyén pedig az éttermi fizetéseket találjuk (54%)

A nagyvárosokban, de a kis üdülőfalvakban is széleskörűen használható a bankkártya, akár strandbelépő vásárlására vagy frissítők kifizetésére, de nagyobb boltokban, szupermarketekben szinte kivétel nélkül fizethetünk vele. Sokan már a szállásfoglaláshoz szükséges kauciót is bankkártyával fizetik, és az is gyakori, hogy büfékben, szórakozóhelyeken használják a plasztikot.

A kártyázók jól járhatnak

A magyar turisták körében Horvátország az egyik legnépszerűbb úti cél, ha tengerparti nyaralásról van szó. Jó hír, hogy a déli szomszédunkhoz látogató kártyabirtokosok több kereskedőnél is kedvezményesen vásárolhatnak kártyájukkal idén nyáron is. Többek között az Intersport áruházakban, a Modiana ruházati üzletekben és az Atlas utazási irodákban is 10% kedvezmény jár Mastercard vagy Maestro kártyás fizetés esetén.

Az utazás előtt mindenképp érdemes tájékozódni a bankkártyákhoz kapcsolódó plusz szolgáltatásokról a kártyát kibocsátó banknál. A kibocsátó kártyái közül pl. van, amelyikhez utasbiztosítás is tartozik, így ennek költségét megspórolhatja az kártyabirtokos.

Megvagyunk készpénz nélkül

A célország kártyás elfogadóhelyeiről pedig érdemes előre információt gyűjteni. Az itt olvasható visszajelzések alapján általánosan elmondható, hogy külföldön a fizetések 65 százaléka gond nélkül megoldható készpénz nélkül. Sokak lelkesen konstatálják, hogy már kisebb kereskedőknél is megoldott a kártyás fizetés, bármerre is járunk a világban.

„A hegyekben egy kis falu piacán szőnyegvásárláskor használtam a bankkártyámat” – írta Görögország kapcsán az egyik utazó, de van, aki a horvát tengerparton a napágy bérlést is kártyával rendezte.

A Brazíliába készülő szurkolók is megnyugodhatnak, a legtöbb visszajelzés alapján könnyen és kényelmesen lehetséges kártyával fizetni az országban.

Örömmel látjuk, hogy egyre több magyar használja bankkártyáját külföldön is, hiszen a kártyás fizetés egyszerű, kényelmes és nem utolsósorban biztonságosabb, mint a készpénzhasználat. Reméljük, hogy a felhőtlen nyaraláshoz a partnereink által nyújtott kedvezmények is hozzájárulnak majd – fűzte hozzá a kutatáshoz a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója, Eölyüs Endre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik