Pénzügy

Ezért drágábbak az új lakáshitelek nálunk, mint a régióban

A hazai bankok túl drágán működnek, nincs igazi verseny közöttük, és ráterhelik a kockázatokat a jó ügyfelekre.

Magyarországon az új kihelyezésű lakossági hitelek felára az elmúlt években tartósan a környező országok szintje felett alakult.

Ez azért furcsa, mert a jegybanki alapkamat, ami meghatározza a kereskedelmi bankok hitelkamatait is, nálunk alacsonyabb, mint a régió egyes országaiban.Az MNB közgazdászainak cikke szerint, amely a Portfólióban jelent meg, az egyik ok az, hogy a bankok biztosra mennek: a lehetséges nem teljesítő hitelek kockázatait szétterítik az ügyfeleik között, és magasabb felárat kérnek mindenkitől. Ez annak ellenére van így, hogy sokkal jobb a jelenleg szerződött hitelek minősége, mint mondjuk a válság előtt.

Tény, hogy a magyar bankok a nemteljesítő hitelek arányának eloszlása alapján a régió jobban sújtott országai közé tartoznak, így ez a tényező is szerepet játszhat a magasabb felárak kialakulásában.

Kevéssé hatékonyan működnek a hazai bankok

A másik ok az, hogy az elérhető nemzetközi adatok alapján a magyar bankrendszer a kevésbé költséghatékony bankrendszerek közé tartozik, ennek működtetése pedig drága. Tehát a hitelkamat egy részét azért emelik, mert nyereséget akarnak elérni a magas működési költségük mellett.

E mellett azok a bankok, amelyek más szolgáltatásokból több jövedelmet tudnak generálni, jellemzően alacsonyabb felárat képesek meghatározni, ők azonban kevesen vannak a magyar környezetben. A bankadó is felmerülhet, mint potenciálisan a felárakat befolyásoló tényező, azonban ennek hatása nem mutatható ki az új kihelyezésű hitelek esetén, és a szakirodalom alapján is a bankok inkább a már meglévő hitelállomány kamatainak módosításával hárították át ezt a többletköltséget.

Nincs igazi verseny

Továbbá az is szerepet játszik, hogy a lakosság egy része csak korlátozott számú bank közül választhat a települése közelében,

így ezek a bankok erőfölényre tehetnek szert némely lokális piacon, amit a kisebb verseny miatt az áraikban is érvényesíthetnek.A szerzők szerint ugyanakkor idővel van esély arra, hogy ha a gazdasági növekedés kitart, a lakáshitelek kamatai is csökkenhetnek.

A felár régiós átlagra csökkenése a hitelfelvevők számára havonta mintegy 4 ezer forintos megtakarítást jelentene a jelenleg jellemző átlagos felvett hitelösszeggel számolva.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik