Pénzügy

Újragondolta a minisztérium: meleg pároknak is jár a csok

Korábbi álláspontját felülbírálva az Emberi Erőforrások Minisztériuma elismerte, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő meleg és leszbikus párok is jogosultak igénybe venni a családi otthonteremtési kedvezményt (közkedvelt nevén a csokot) jövőben tervezett gyermekeik után – közölte a Háttér Társaság.

A társaság közleménye szerint levélben fordultak az EMMI-hez a kérdésben, és igazat adott nekik a minisztérium. Arra hivatkoztak, hogy  a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény szerint a törvényben szereplő néhány kivételtől eltekintve a bejegyzett élettársakra a házastársakra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, márpedig a csok kapcsán a törvény ilyen kivételt nem tartalmaz.

A jogszabályok az azonos nemű pároknak is többféle lehetőséget biztosítanak a gyermekvállalásra (pl. egyéni örökbefogadás vagy társszülőség), így a csokhoz szükséges vállalásukat tudják teljesíteni.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár korábban azt nyilatkozta, hogy a bejegyzett élettársak csak már meglévő gyermekeik után vehetik igénybe a csokot, jövőben tervezett gyermekeik után nem. Ez az információ később a minisztérium által kiadott tájékoztató anyagban is megjelent, de a Háttér Társaság kérdésére az EMMI végül felülbírálta álláspontját.

Magyarországon egyre több azonos nemű pár vállal gyermeket: egy több mint kétezer leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű ember részvételével végzett 2010-es magyar kutatás szerint már ma is minden hetedik válaszadó nevel gyermeket, a jövőben ugyanakkor a válaszadók 54%-a tervezi a gyermekvállalást; a női válaszadók körében ez az arány 65%. A gyermeket nevelő azonos nemű párok ugyanakkor számos jogi nehézséggel és társadalmi előítélettel találkoznak a mindennapok során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik