Pénzügy

Bejött a felhő a Microsoftnak

Negyedik negyedéves eredménybeszámolójának tanúsága alapján a Microsoft sikeresen hajtja végre programját tevékenysége súlypontjának a felhőszolgáltatásokra való áthelyezésére.

A Microsoft Corp. nettó nyeresége 3,1 milliárd dollár az egy évvel korábbi 3,2 milliárd dollár veszteség után.

A cég 22,6 milliárd dollár értékesítési árbevételre tett szert, 2 százalékkal nagyobbra az egy évvel korábbinál.

A GAAP könyvviteli szabályok szerint az éves árbevétel 9 százalékkal 85,3 milliárd dollárra csökkent. A Microsoft éves bevétele 2009 óta első alkalommal csökkent. Elsősorban a mobiltelefon üzletág felszámolásának a költségei, részben pedig a Windows operációs rendszert használó személyi számítógépek csökkenő világpiaci forgalma miatt.

A Microsoft Azure felhőszolgáltatásának a bevétele 102 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben. A kereskedelmi Office 365 szoftverszolgáltatás bevétele 54 százalékkal, a lakossági 19 százalékkal nőtt. Az Azure szolgáltatást is magában foglaló üzletág forgalma 6,6 százalékkal 6,7 milliárd dollárra emelkedett.

A felhőszolgáltatások üzletági eredménye meglepte a befektetőket. A tőzsdei zárást követően tett eredménybeszámoló hatására a Microsoft részvénye négy százalékkal erősödött a tőzsdén kívüli forgalomban.

Az elmúlt év mérföldkőnek számít mind saját profilváltásunk, mind az ugyancsak digitális átalakuláson átmenő ügyfeleinkkel fenntartott partneri kapcsolataink módosulása szempontjából

– mondta Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója. A Microsoft Clud szolgáltatás kedvező fogadtatásra talált ügyfeleink körében és nagy lehetőségeket kínál az előttünk álló évben is – tette hozzá.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik