Pénzügy

Quaestor-ügy: 150 millióba kerülne, ha kinyomtatnák a nyomozati anyagot

Megkezdődött a Quaestor-ügy tárgyalása, a csalással, sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolt Tarsoly Csaba és társai ellen indított büntetőper tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken.

Az ügyészség öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a vádlottak terhére. A Tarsoly Csabát érintő cselekmények száma a vád szerint 753 rendbeli.

A csütörtöki tárgyalási napon a Népszabadság szerint Tarsoly arról beszélt, hogy

Senki nem ül a vádlottak padján azok közül, akik felelősek a Quaestornál történtekért. Az elmúlt 25 évben társaimmal felépítettünk egy jól működő cégcsoportot, és nem maffiát, ahogy azt a vádhatóság állítja. Többször döftek kést a hátunkba, mi kihúztuk, megpróbáltuk begyógyítani a sebeinket, és mentünk tovább.

Az ügyészség azonban állítja, a cégcsoport egy konspiráltan működtetett bűnszervezet volt, a céljuk pedig az ügyfelek pénzének ellopása volt.

XXI. század

A tárgyalás során, amellett, hogy Tarsoly 474 napja tartó letartóztatása óta először beszélt nyilvánosan ártatlanságáról, egy furcsa Bermuda-háromszög is kialakult a modern technika miatt Idzigné Novák Csilla bíró, az ügyész és a vádlottak ügyvédjei között.

Ugyanis a vádirat ismertetése után nem a vádlottakat, hanem három informatikai szakértőt hallgattak meg fájlkieresztésekről, tömörítésről és az is kiderült, hogy az ügyvédeknek egy e-mail elküldése is gondot okoz.

Így pedig a vádirathoz mellékelt 4 terabyte-nyi anyagot már csak ezért is képtelenek lennének feldolgozni.

Három nap másolás

Kiderült, hogy a vádlottak és védőik jelentős része meg sem kapta az iratanyagot, amit csak azoknak adnak ki, akik a bíróság felé benyújtottak egy megfelelő méretű adathordozót, erre a törvényszék három nap alatt másolja át az ügyészség által lefoglalt dokumentumokat.

A törvényszék végül a szakértők meghallgatása után felismerte, hogy az ügyészség egy speciális szoftvert használt a vádirat digitális mellékleteinek összeállításához, amit több tízmillió forintért vásároltak, licencdíjas és nem adhatják át a bíróságnak.

A védők felháborodtak azon is, hogy a bíróság velük fizettetné ki az adathordozók árát, ami akár százezer forint is lehet, míg ha papíron kérnék ki az iratanyagot, akkor azt ingyen megkapnák.

Ez vádlottként vagy védőként számolva akár 8 millió forint is lehet, ha mind a 11 vádlott és a tíz védő papíron kérné a dokumentumokat, az körülbelül 150-160 millió forinttal dobná meg a bűnügyi költségeket.

Az ügy nyomozása során egyébként két és félmillió oldalnyi dokumentum keletkezett.

A kiemelt képen Tarsoly, MTI / Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik