Pénzügy

Sajnos a Nintendót a Pokémon Go sem tudja megmenteni

Miközben a világ alig egy hét alatt rákattant a virtuális valóságot kínáló Pokémon Góra, és dollármilliókkal felértékelődött az ingyenes mobilapplikáció, a Pokémon jogokat birtokló Nintendo részvényeit továbbra is eladásra ajánlják a befektetési szakemberek – írta a Business Insider.

Azon egyszerű oknál fogva, hogy a felfoghatatlan sikerből nem a japán vállalat, hanem a mobilapplikációt fejlesztő Niantec és az Apple profitál a legnagyobb mértékben.

Az applikációt a Nintendo és az egykoron Google-istállóba tartozó Niantec közös cége – a Pokemon Company – hozta létre, ám ebben a Nintendo anyacége csak 33 százalékos tulajdonos, ráadásul közvetve.

A bonyolult cégstruktúra miatt a Nintendo legfeljebb a megnövekedett marketingérték miatt profitálhat a jövőben, de dollármilliókat biztosan nem realizálhat közvetlenül az applikációból.

Mindazonáltal a japán játékgyártó részvényei a felfoghatatlan siker hatására emelkedésnek indultak, azt azért szépen beárazta a tőzsde. Péntek óta 53 százalékkal emelkedett a papírok értéke, amely 7,5 milliárd dollárt adott hozzá a vállalat csoportszintű kapitalizációjához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik