Budapest, 2007. január 15.
Sokan váltják ki a gyógyszereiket január 15-én, mivel következő naptól a legtöbb gyógyszer ártámogatása csökken. A kép Budapesten a Korona gyógyszertárban készült.
MTI Fotó: Beliczay László
Pénzügy

A gyógyszertárakat is érzékenyen érintheti az új cafetéria

24.hu
24.hu

2016. 07. 12. 15:22

Együttműködési Megállapodást kötött a gyógyszerészek érdekképviselete, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) és a hazai egészségpénztárakat tömörítő legjelentősebb szövetség, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ). Céljuk a lakosság egészségi helyzetének javítása, az egészségtudatosság gondolatának terjesztése és a két szervezet tagi érdekeinek közös képviselete. A hosszú távú együttműködés első lépéseként a MGYK és az ÖPOSZ közösen szorgalmazza az egészségpénztári munkáltatói támogatási rendszer megerősítését, sőt szolgáltatásbővítést is javasolnak.
Korábban a témában:

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) és az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) közötti együttműködés fő célja, hogy a két fél folyamatos szakmai konzultációt folytasson és a pénztártagok/vásárlók érdekeit szolgáló kölcsönösen releváns kérdések tekintetében szakmailag együttműködjön.

Az együttműködés első lépéseként a két szervezet közösen kéri, hogy a kormány lépjen az egészségügyi megtakarítások munkáltatói támogatási lehetőségeit 2017-től drasztikusan sújtó cafetéria-rendszer korrekciója, kiegészítése terén, hiszen több százezer ember egészsége a tét. (2017-től megszűnik a kedvezményes adózás a munkáltatói pénztári támogatásokra, így az adóteher 34,51 százalék helyett 49,98 százalékos lesz.)

Az ÖPOSZ elnöke elmondta, hogy az egészségpénztári tagok nagy arányban támaszkodnak a munkáltatókra:

Több százezer ember számára ma a munkáltatói gondoskodás az az eszköz, mely révén gyógyszereiket, egészségügyi költéseiket ki tudják fizetni – egyértelműsítette a helyzetet Dr. Kravalik Gábor.

A hazai gyógyszervásárlások egy jelentős részét az egészségpénztári tagok pénztári munkáltatói és egyéni befizetéseikből finanszírozzák. Aggódva figyeljük azokat a híreket, amelyek azt mutatják, hogy az egészségpénztári tagok jelentős része nem tudja majd pótolni az eddigi munkáltatói befizetéseket. Abban bízunk, hogy a munkáltatók a jövőben is kedvezményesen támogatják majd a dolgozókat és így egyetlen ember egészsége sem szenved hátrányt, hiszen az egészség közös ügyünk – kommentálta az ÖPOSZ véleményét a MGYK elnöke Dr. Hankó Zoltán.

A két szervezet közös konzultációt kezdeményez a kormányzattal az egészség célú öngondoskodás támogatása érdekében, mivel fontosnak tartja, hogy a munkáltatóknak a jövőben is legyen lehetőségük dolgozóik egészség- és nyugdíjcélú megtakarításainak kedvezményes támogatására.

A pénztárak ennél is többet szeretnének elérni

Az ÖPOSZ emellett azt is javasolja, hogy az egyéni pénztári befizetések 20 százalékos adó-jóváírásának mértéke 2017-től legalább 10 százalékponttal emelkedjen, a jelenleginél magasabb limit és önálló jogcím meghatározása mellett.

A Kamara és az ÖPOSZ a szolgáltatások bővítését is támogatná.

A gyógyszerellátás egészségügyi tevékenység, ezért szeretnénk elérni, hogy a gyógyszertári vásárlás – mint szakértői árusítás keretében igénybe vett szolgáltatás – korlátozás nélkül elszámolható legyen a pénztárakban – fejtette ki Dr. Hankó Zoltán.

Egy ilyen lehetőség megteremtése a MGYK szerint aktívan növelheti a tudatosságot a gyógyszervásárlásban.

Az egészségpénztárakon a tagság és azok közeli hozzátartozói révén hozzávetőlegesen három millió ember mindennapi egészségügyi kiadásai futnak keresztül – fogalmazott az ÖPOSZ elnöke, aki azt is elmondta, hogy a pénztártagok legnagyobb mértékben gyógyszerre, gyógyászati segédeszközökre, privát orvosi ellátásra, illetve fogászati ellátásra fordítják – évi közel 60 milliárd forint összegű – befizetéseket.

A gyógyszertári vásárlások adminisztrációjának egyszerűsítésével, a teljes patikai termékkör elszámolásának megteremtésével a gyógyszervásárlói réteg számára növekedhet a felhasználás biztonsága, biztosítható a biztonságos gyógyszerfogyasztás – állítja egybehangzóan a két szakmai szervezet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.