Pénzügy

Ősszel újabb drágulás jöhet

Vagy ahogy az MNB fogalmaz, ismét pozitív tartományba kerülhet a fogyasztói árak éves változása.

Nyáron továbbra is nulla közelében várható az infláció. Ezt a jegybank közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának vezetője mondta az M1 aktuális csatornán. Ősszel a bázishatásoknak köszönhetően pozitív lehet az árindex, hiszen a tavalyi év második felében olyan árcsökkenés volt, ami miatt – azonos időszakot vizsgálva – idén mintegy 1 százalék körülire nőhet az infláció.

Balatoni András azt mondta, a globális környezet kedvező, visszafogott ütemben emelkednek a fogyasztói árak. A labdarúgó-Európa-bajnoksághoz hasonlóan az olimpia esetében is előfordulhat, hogy a vállalatok átmenetileg csökkentik termékeik árát, de jegybanki szempontból ezek az egyszeri megingások nem jelentősek – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy az infláció változása miként hat a jegybanki alapkamatra, a szakértő úgy vélte, a monetáris tanács szerint a jelenlegi kamatkondíciók tartós fenntartása kell a 3 százalékos inflációs cél eléréséhez, ami az MNB legfrissebb előrejelzése szerint 2018 első felére teljesülhet. A KSH szerint júniusban a fogyasztói árak éppen úgy, mint májusban, átlagosan 0,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik