Pénzügy
IMF_logo(430x286).jpg (Array)

Aggódik az IMF, és szorosabb összefogást sürget az euróövezetben

24.hu
24.hu

2016. 07. 08. 15:21

A semleges költségvetési és laza monetáris politikával támogatott belső keresletnek köszönhetően megindult a gazdasági kondíciók javulása az euróövezetben, a növekedést veszélyeztető kockázatok tükrében azonban szorosabb összefogásra és közös gazdaságpolitikai fellépésre van szükség - állapítja meg az IMF éves jelentése az euróövezetről.
Korábban a témában:

Az IMF az idén 1,6 százalékos GDP-növekedést vár az euróövezetben, 2017-ben pedig elsősorban a Brexit következményeként alacsonyabbat, 1,4 százalékosat. Az infláció az idei 0,2 százalékról jövőre 1,1 százalékra emelkedik.

Veszélyek

Az IMF szerint a világgazdasági növekedés további lassulása fékezheti az euróövezetben éledező gazdasági növekedést. A régiót fenyegető belső kockázatok viszont elsősorban politikai jellegűek. A brit kilépés politikai következményei, a menekülthelyzet eszkalálódása, valamint a fokozódó belbiztonsági aggodalmak által gerjesztett bizonytalanság veszélybe sodorhatja a gazdasági növekedést és a szerkezetátalakítási reformok végrehajtását.

A már hosszabb ideje tartó alacsony növekedés és infláció ugyanakkor eleve sérülékenyebbé tette a régiót a külső sokkokra, a politika pedig nincs kellőképpen felkészülve, és nem is rendelkezik elegendő tartalékokkal ezek kezeléséhez a jelentés szerint.

Nem túl rózsás kilátások

Az euróövezet középtávú kilátásai nem túl rózsásak – állapítja meg az IMF elemzése. A pénzügyi válság örökségeként hátra hagyott magas munkanélküliség és eladósodottság, illetve a mélyreható strukturális gyengeség a növekedés és a termelékenység javulásának az esélyeit rontja. Ötéves távlatban ezért legfeljebb 1,5 százalékos GDP-növekedésre és 1,7 százalékos inflációra lehet számítani.

Az euróövezeti kihívásokra a növekedés ösztönzését, a tartalékok feltöltését és az integráció megerősítését célul kitűző egységesen vállalt, átfogó és kiegyensúlyozott intézkedéscsomaggal lehet csak hatékony választ adni – szögezi le a jelentés.

Reformokat sürgetnek

Az IMF szerint a hatékonyság javítására és a makrogazdasági egyensúlytalanságok felszámolására törekvő strukturális reformokat végre kell hajtani, miközben a nemzeti költségvetések korlátaira való tekintettel a központosított költségvetési jogosítványok kiterjesztésére is szükség lehet a megfelelő felügyeleti keretrendszer biztosítása mellett annak garantálására, hogy a tagországok valóban igazodjanak is a költségvetési és strukturális előírásokhoz.

Az IMF javaslatcsomagja külön is kiemeli a brit kilépés zökkenőmentes levezetésének és az új uniós kapcsolati rendszer áttekinthető kiépítésének a szükségességét a régió bizonytalansági tényezőinek az enyhítése érdekében.
Elemzésében az IMF igazgatósága egyúttal hangot ad aggodalmának is, hogy a ciklikusan jelentkező gazdasági javulás csorbíthatja a tagországok reform-elkötelezettségét.

Határozott cselekvési programra van szükség

A strukturális reformok végrehajtásának, a befektetések ösztönzésének és a költségvetési fegyelemnek prioritást kell kapniuk – hangsúlyozza az IMF javaslatcsomagja, kiemelve egyúttal a laza monetáris politika folytatásának, a bankunió kiépítésének és a banki mérlegek megtisztításának elengedhetetlen szükségességét is.

Határozott cselekvési program nélkül a sérülékenység nem enyhülhet és az euróövezet csak egymást követő bizalmi válságok sorozatának teszi ki magát – szögezi le a dokumentum.

Az IMF igazgatósága egyhangúlag megfelelően gazdaságösztönzőnek ítélte meg az euróövezeti monetáris politikát, megjegyezve, hogy a legutóbbi intézkedések is nagyban hozzájárultak a pénzügyi kondíciók javulásához. Egyetértettek abban, hogy az inflációs kilátások romlása esetén további monetáris lazításra is szükség lehet, elsősorban mennyiségi monetáris intézkedésekkel, az eszközvásárlási program kibővítésével.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.