Pénzügy

A bankoknak még egy kört kell futniuk a nemfizető adósoknál

lakáshitel illusztráció (lakáshitel illusztráció)
lakáshitel illusztráció (lakáshitel illusztráció)
Több tízezer késedelmes vagy már felmondott lakossági jelzáloghitel-adóst keresnek meg szeptember végéig a pénzügyi intézmények az ügyfelek fizetőképességének helyreállítása érdekében, amivel jegybank tavaszi ajánlását teljesítik - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

A jegybank emlékeztetett, hogy a márciusban megjelent ajánlás alapján mintegy 144 ezer nem fizető – késedelmes vagy már felmondott – jelzáloghiteles ügyfél helyzetét szeretnék rendezni.

Megoldást kell keresni

A közlemény szerint a pénzügyi intézményeknek meg kell kísérelniük a kapcsolatfelvételt az adósokkal, kezesekkel, jelzálog-kötelezettekkel, információkat kell kérni tőlük, értékelni helyzetüket, illetve megoldási javaslatokat tenni számukra.

Ehhez elengedhetetlen az adósok együttműködése, akik csak a sikeres közös megoldás esetén mentesülhetnek a nem fizetett tartozás behajtásától – hangsúlyozta az MNB.

Legalább két javaslattal kell előállniuk a bankoknak

A pénzügyi intézmények az együttműködő adósoktól – kizárólag a közös megoldás kidolgozása érdekében – információkat kérnek egyebek között munkaviszonyukra, jövedelmükre, a fedezeti ingatlan részletes jellemzőire, az életkörülményekre, s az esetleges egyéb tartozásokra vonatkozóan. Ezek alapján a pénzintézetek egyedileg elemzik az adósok fizetőképességét, a késedelem okait, az adósok jelenlegi és várható helyzetét, majd legalább két, személyre szabott fizetésrendező megoldási javaslatot készítenek.

A jegybank elvárja, hogy a hitelügylet átalakítása vagy a felmondott követelés részletfizetése esetén a havi törlesztőrészlet nagysága arányban álljon az adós valós fizetőképességével. Az ajánlás szerint a részlet mértéke nem haladhatja meg az adós nettó havi jövedelmének 50 százalékát, és a törlesztőrészleten felül a háztartásnál maradó jövedelemnek meg kell haladnia a létminimum szintjét. Az adós valós fizetőképességéhez történő igazodást biztosítja az is, hogy a hátralévő futamidő nem nyúlhat bele a nyugdíjas évekbe.

Az MNB megjegyezte, előfordulhat olyan megoldás is, amelyek a fedezeti ingatlan értékesítésével járnak, ez esetben szóba jöhet az átköltözés kisebb, alacsonyabb fenntartási költséggel járó ingatlanba, vagy olyan határozott idejű lakásbérleti konstrukció, amely lehetővé teszi az adós számára a bérleti időszak lejárta után az ingatlan visszavásárlását. A jegybank ajánlása ösztönzi a hatályos állami adósságrendező programokban való önkéntes részvételt is – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik