Pénzügy

Tovább drágultak a használt lakások az egész országban

Fokozatosan bővülő kínálat és visszafogottabb áremelkedés jellemezte a magyarországi lakóingatlan-piacot az első fél évben – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely több mint 50 ezer magánszemély által feladott hirdetés alapján vizsgálta a 10 ezer lakosnál nagyobb települések ingatlanpiacát.

A használt lakások átlagos négyzetméterára Budapesten 26 százalékkal 418 ezer forintra nőtt egy év alatt, az első negyedévhez képest 3,2 százalékos volt a drágulás – ismerteti a cég MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye.

Az országos átlagár a használt lakások esetében 28 százalékkal nőtt éves összevetésben, az első negyedévhez képest pedig 5,5 százalékkal emelkedett, így átlépte a 300 ezer forintos küszöböt, július elején 305 ezer forint volt.

A közlemény idézi Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki szerint a mérsékelt második negyedéves áremelkedés részben a kínálat növekedésével magyarázható.

Az új építésű lakások átlagos négyzetméterára az országos adatok szerint 418 ezer forint volt július elején, ez éves szinten 20, az első negyedév végén mért árszinthez képest pedig 4 százalékos áremelkedést jelent.

A fővárosban az új lakásokért a kínálati piaci adatok szerint átlagosan 544 ezer forintot kértek az eladók, ez 22 százalékkal haladja meg a tavaly júliusi szintet, negyedéves összevetésben azonban mindössze 1 százalékos volt az áremelkedés.

Az új építésű lakások kínálata ugyancsak jelentősen nőtt, tavaly július elejéhez képest 35 százalékkal nőtt az új építésűként hirdetett fővárosi lakások száma, Hajdú-Biharban egy év alatt megduplázódott, Győr-Moson-Sopronban pedig 55 százalékkal bővült ezen ingatlanok száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik