Giving keys
Pénzügy

Mérséklődhet a lakásárak növekedése

24.hu
24.hu

2016. 07. 04. 13:26

Korábban a témában:

A jelenlegi állás szerint egy ingatlan eladása már nem olyan egyszerű feladat, mint néhány hónappal korábban. A keresletet az év első hónapjaiban a mérséklődés jellemezte, a piaci viszonyok kiegyenlítettebbé váltak. Az árak viszont magasak maradtak, ennek következtében az értékesítési idő hosszabb, az ingatlankeresés kicsit könnyebb, míg az eladás nehezebb lett.

A kereslet stagnálása az árak megtorpanását eredményezte, ez azonban mindössze annyit jelent, hogy megálltak az eddig tapasztalt magas szinten, csökkenésről viszont nincs szó – derül ki az Ingatlannet elemzéséből.

Visszafogott ingatlanárak 2016-ban

Az lakáspiacon 2014-ben az árak egy viszonylag állandó szintre álltak be, 2015 azonban jelentős változásokat hozott, melynek mértéke eltérő volt az egyes ingatlantípusok esetén. A panellakások átlagosan több mint 60 százalékkal, a téglalakások 50százalékkal lettek drágábbak. Ehhez képest a családi házak piacán egy lényegesen visszafogottabb – 11százalékos – növekedés zajlott le.

A jelentős eltérések hátterében az állhat, hogy az első két ingatlantípust főként befektetési – külföldi és belföldi körökben egyaránt-, míg az utóbbi ingatlantípust magán célra vásárolták az ügyfelek. Meg kell jegyezni azonban, hogy az ország egyes területei között jelentős különbségek tapasztalhatóak, Budapest, illetve a vidéki nagyvárosok árai kiemelkedőek, a kisebb városokban, településeken viszont nem ritka az ennél lényegesen mérsékeltebb, sőt akár a csökkenő tendencia érvényesülése sem. Az ingatlanpiaci statisztikák szerint az idei évre egy lényegesen visszafogottabb, egy számjegyű változást jeleztek előre a lakásárak változásában. Ez a tendencia eddig beigazolódni látszik, az év első öt hónapjában ugyanis mindegyik ingatlantípus esetén mindössze 1-2 százalékos áremelkedés volt tapasztalható.

2016-ban több, a lakásépítéseket szorgalmazó intézkedést vezettek be, melynek hatásai szakértők szerint az év első felében még nem érvényesültek teljes mértékben. Az azonban már most tisztán látszik, hogy a használt és új lakások közötti árolló szűkül.

Amennyiben ez a tendencia folytatódik, a használt lakások drágulása megállhat, az új lakások túlkínálata esetén pedig a Ft/m2 árak csökkenése is jelentkezhet az ingatlantípus. Az elmúlt két évben a forgalom és az árak is mintegy 15 százalékkal bővültek, azonban még így is elmaradnak a 2008 előtti szinttől. Az idei év első négy hónapjára vonatkozó adatok bizakodásra adnak okot, a forgalom mintegy 4 százalékkal volt magasabb, az előző év azonos időszakához viszonyítva. A májusi adásvételek száma már némi visszaesést mutat, ugyanis 3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, azonos időszaktól.

Feltéve, hogy a lakáspiacra jellemző ciklikusság érvényesül az év hátralévő részében, az éves forgalom elérheti a 8 százalékos növekedést a tavalyi évhez képest. Az ingatlanpiaci statisztikák alapján az árak az év hátralévő részében sem fognak drasztikusan növekedni, a kisebb mértékű változás, illetve a stagnálás lehet jellemző.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.