Pénzügy
Giving keys

Mérséklődhet a lakásárak növekedése

24.hu
24.hu

2016. 07. 04. 13:26

Korábban a témában:

A jelenlegi állás szerint egy ingatlan eladása már nem olyan egyszerű feladat, mint néhány hónappal korábban. A keresletet az év első hónapjaiban a mérséklődés jellemezte, a piaci viszonyok kiegyenlítettebbé váltak. Az árak viszont magasak maradtak, ennek következtében az értékesítési idő hosszabb, az ingatlankeresés kicsit könnyebb, míg az eladás nehezebb lett.

A kereslet stagnálása az árak megtorpanását eredményezte, ez azonban mindössze annyit jelent, hogy megálltak az eddig tapasztalt magas szinten, csökkenésről viszont nincs szó – derül ki az Ingatlannet elemzéséből.

Visszafogott ingatlanárak 2016-ban

Az lakáspiacon 2014-ben az árak egy viszonylag állandó szintre álltak be, 2015 azonban jelentős változásokat hozott, melynek mértéke eltérő volt az egyes ingatlantípusok esetén. A panellakások átlagosan több mint 60 százalékkal, a téglalakások 50százalékkal lettek drágábbak. Ehhez képest a családi házak piacán egy lényegesen visszafogottabb – 11százalékos – növekedés zajlott le.

A jelentős eltérések hátterében az állhat, hogy az első két ingatlantípust főként befektetési – külföldi és belföldi körökben egyaránt-, míg az utóbbi ingatlantípust magán célra vásárolták az ügyfelek. Meg kell jegyezni azonban, hogy az ország egyes területei között jelentős különbségek tapasztalhatóak, Budapest, illetve a vidéki nagyvárosok árai kiemelkedőek, a kisebb városokban, településeken viszont nem ritka az ennél lényegesen mérsékeltebb, sőt akár a csökkenő tendencia érvényesülése sem. Az ingatlanpiaci statisztikák szerint az idei évre egy lényegesen visszafogottabb, egy számjegyű változást jeleztek előre a lakásárak változásában. Ez a tendencia eddig beigazolódni látszik, az év első öt hónapjában ugyanis mindegyik ingatlantípus esetén mindössze 1-2 százalékos áremelkedés volt tapasztalható.

2016-ban több, a lakásépítéseket szorgalmazó intézkedést vezettek be, melynek hatásai szakértők szerint az év első felében még nem érvényesültek teljes mértékben. Az azonban már most tisztán látszik, hogy a használt és új lakások közötti árolló szűkül.

Amennyiben ez a tendencia folytatódik, a használt lakások drágulása megállhat, az új lakások túlkínálata esetén pedig a Ft/m2 árak csökkenése is jelentkezhet az ingatlantípus. Az elmúlt két évben a forgalom és az árak is mintegy 15 százalékkal bővültek, azonban még így is elmaradnak a 2008 előtti szinttől. Az idei év első négy hónapjára vonatkozó adatok bizakodásra adnak okot, a forgalom mintegy 4 százalékkal volt magasabb, az előző év azonos időszakához viszonyítva. A májusi adásvételek száma már némi visszaesést mutat, ugyanis 3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, azonos időszaktól.

Feltéve, hogy a lakáspiacra jellemző ciklikusság érvényesül az év hátralévő részében, az éves forgalom elérheti a 8 százalékos növekedést a tavalyi évhez képest. Az ingatlanpiaci statisztikák alapján az árak az év hátralévő részében sem fognak drasztikusan növekedni, a kisebb mértékű változás, illetve a stagnálás lehet jellemző.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. augusztus 19.
Csapolt sör a Magyar Ízek Utcája rendezvényen az I. kerületi Lánchíd utcában 2017. augusztus 19-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.