Pénzügy

Látszik, hogy jobban élünk: minden második magyar nyaralást is tervez az idén

bikini (Array)
bikini (Array)
A Provident Pénzügyi Zrt. és anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) által végzett nemzetközi reprezentatív kutatás szerint a háztartások egyre elégedettebbek életszínvonalukkal. Hazánkban 81% volt azoknak az aránya, akik közömbösek vagy elégedettek jelenlegi helyzetükkel. A nyári terveket illetően a magyarok fele tervez hosszabb-rövidebb vakációt idén.

A 8000 fős felmrés azt vizsgálta, hogy az IPF-leányvállalatok egyes országaiban a lakosság mennyire elégedett jelenlegi életszínvonalával: terveznek-e nyaralást, illetve mennyit költenek utazásra és szabadidős programokra. A felmérésben a következő országok vettek részt: Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária és Litvánia.

Egyre elégedettebbek a magyarok a jelenlegi életszínvonalukkal

A válaszadók többsége (86%) elégedett vagy közömbös a jelenlegi életszínvonalával kapcsolatban. Magyarországon összességében a válaszadók 81 százaléka válaszolt így, ami a tavalyi évhez képest jelentős javulást mutat, hiszen 2015-ben ez a szám még csak 64% volt. Meg kell jegyezni azonban, hogy míg az európai válaszadók 47 százaléka volt kifejezetten elégedett az életszínvonalával, addig a magyaroknak mindössze 18 százaléka vélekedik így.

A felmérésben résztvevő országok lakosai közül a litvánok bizonyultak a legkevésbé, a lengyelek és a csehek pedig a leginkább elégedettnek jelenlegi életszínvonalukkal. Mindkét utóbbi ország esetén a válaszadók több mint fele megfelelőnek találta helyzetét. Magyarországon a kutatás közel azonos arányban talált olyan résztvevőket, akik kifejezetten elégedettek, illetve elégedetlenek az életszínvonalukkal.

Óvatos költések

2016-ban elsősorban az élelmiszerre és háztartási cikkekre fordított kiadásaikat növelték. Azok a külföldi válaszadók, akik a tavalyi évhez viszonyítva kevesebbet költöttek idén, főként az utazásra, szórakozásra illetve a háztartási cikkre fordított kiadásaikat fogták vissza. A legóvatosabb költekezőknek idén a litvánok, a bolgárok és a magyarok bizonyultak, legszabadabban pedig a románok költekeznek idén a kérdőívre adott válaszaik szerint.

Azok a magyar válaszadók, akik 2015-höz képest többet költenek az idei évben, leginkább a fogyasztói és háztartási cikkre, valamint szórakozásra fordítanak többet, míg, akik visszafogták kiadásaikat, szintén ezt a két területet, illetve a nyaralással kapcsolatos költségeket jelölték meg.

Arra a kérdésre, hogy mennyire jelentene problémát egy hirtelen, nem várt kiadás, a válaszadók 55 százaléka azt nyilatkozta, hogy nehezen tudnák kezelni a helyzetet.

Minden második válaszadó tervez idén nyaralást

A felmérésben résztvevők legnagyobb hányada (45%) tervei szerint otthon tölti éves szabadságát, 26% belföldi, 12% pedig külföldi utazást tervez idén. A résztvevő országok közül legnagyobb arányban a litvánok tervezik otthon tölteni szabadságukat, a legnagyobb valószínűséggel pedig a románok készülnek utazásra az idén.

A nyaralással kapcsolatos kiadásokat illetően a válaszadók mintegy felének egyelőre nincsenek kiforrott pénzügyi elképzelései, csupán minden tizedik válaszadó nyilatkozta, hogy az idei évben többet fordít nyaralásra.

Magyarországon is hasonló a helyzet. 52% bizonytalan jelenleg a nyaralás költségeivel kapcsolatban és 8% tervez idén többet költeni, a tavalyi büdzséhez képest. A megkérdezettek több mint fele úgy gondolja, hogy nem áll rendelkezésére elegendő összeg a nyaralás költségeinek fedezésére. Míg a cseh válaszadók inkább összegyűjtenék a szükséges pénzt, addig a magyarok és a litvánok külső pénzügyi forrásokat vennének igénybe. A magyarok a tavalyihoz hasonló összeget terveznek nyaralásra fordítani, a válaszadók 34 százaléka maximum 40.000 forintot költene idén erre a célra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik