Pénzügy

Nyugdíj: bajban lehetnek a katások

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2016. 06. 29. 15:34

Korábban a témában:

Tök jó, hogy van egy olyan igazán kedvező adózási forma, mint a kata, amivel (a legoptimálisabb esetben, havi 500 ezer forintos bevételnél) nyolcada annyi közteherrel lehet megúszni egységnyi jövedelemnél a társadalmi kötelezettségeket, mintha bérként kellene kifizetni.

A hosszú évekig főállású katások azonban könnyen a mesebeli tücsök szerepébe kerülhetnek nyugdíjas korukra, azaz

tisztes szegénységben tengethetik a napjaikat.

Soványka nyugdíjra számíthatnak

Alaphelyzetben (havi 50 ezer forint adó megfizetése mellett) a kata 81 300 forintos ellátási alapot jelent mindössze. Kevesebbet tehát, mint a minimálbér (111 ezer forint), és alig többet, mint a közmunkásbér (79 155 forint). A szolgálati időnél szerencsére 1 katás év egy évnek felel meg, hiába nem érte el az ellátási alap a minimálbért.

Kicsit jobb a helyzet, ha havi 75 ezer forint adót fizet a katás. Ekkor az ellátási alapja 136 250 forint, ami már magasabb a jelenlegi bérminimumnál (129 ezer forint).

40 év szolgálati idő után (a jelenlegi szabályok szerint) ennek a 81 300 (vagy 136 250) forintnak a 80 százaléka járhat majd a katás évek után nyugdíjként.

Problémát jelenthet

Szóval lehet élvezni a kedvezményes adózás előnyeit, de nem árt egy kicsit hangyaként gondolkodni, és félretenni a nyugdíjas évekre. Máskülönben a kedvezményes adózás minimális nyugdíjat/táppénzt fog eredményezni az adózóknál. Ami az egyénnek problémát fog jelenteni, és tegyük hozzá, az államnak is.

Nem tudni, hogy a 70 ezer fölötti számú főállású katás hogyan áll a kérdéshez, de remélhetőleg előbb-utóbb belefognak az öngondoskodásba.

A bökkenő az, hogy a katások csak saját magukra számíthatnak ezen a téren. Állami adó-visszatérítés ugyanis nem jár nekik úgy, mint a többi előtakarékoskodónak.

Adó-visszatérítés

A nyugdíjszámlán lévő összeget toldja meg az állam az adott évi egyéni befizetés 20 százalékával, de:

  • önkéntes nyugdíjpénztárnál (önypt) maximum 150 ezer forinttal,
  • nyugdíj-előtakarékossági számlánál (nyesz) legfeljebb 100 ezer forinttal
  • nyugdíjbiztosításnál pedig legfeljebb 130 ezer forinttal.

Aki mindhárom formában takarékoskodik, az pedig legfeljebb 280 ezer forint adó-visszatérítést kaphat összesen a számláira (nem elírás).

Ha nincs szja, nincs visszatérítés

Az adó-visszatérítés legfeljebb a magánszemélytől munkajövedelem címén befizetett éves szja alapján járhat vissza. Aki legalább minimálbérre van bejelentve, az pl. már ki tudja használni az önypt-nél a teljes évi 150 ezer forintos adó-visszatérítést (ha ehhez legalább évi 750 ezer forintot fizet be a nyugdíjszámlájára).

A gond az, hogy a katás jövedelem nem számít munkajövedelemnek. És hiába fizet a katázó adót, az nem számít szja-nak. Emiatt nem jár a kedvezmény.
Azon gondolkodtunk, mi lenne, ha bearányosítanák a katások által fizetett adót. Akkor annak feltételezett szja-tartalma alapján (havi 12 ezer forint) 144 ezer forintnyi adó-visszatérítésre lehetne lehetőségük. De szögezzük le: ilyen lehetőség nincs. És nagy valószínűséggel nem is lesz.

Saját döntés

Kérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, lehet-e esetleg ezen e téren változás. Válaszukból azt olvastuk ki, hogy nem. Mint írták, a kata a legapróbb mikrovállalkozóknak kínál minimális adminisztrációval járó, rendkívül kedvező adózási módot. A vállalkozó dönti el, hogy ezt az adózási formát választja-e, vagy esetleg az evát, illetve hogy marad az általános szabályok mellett.

A katás vállalkozásnak a legfeljebb havi 500 ezer forintos bevételéből mindössze 50 ezer forint közterhet kell fizetnie, amivel az iparűzési adón kívül gyakorlatilag a teljes adófizetési kötelezettségét letudta. Ez nemcsak hazánk, hanem az Unió egyik legkedvezőbb adózási módja.

A kataadó tehát egy speciális közteher, amely kiváltja a vállalkozás és a vállalkozó társasági adóját, személyi jövedelemadóját, járulékait és szociális hozzájárulási adóját, sőt a szakképzési hozzájárulást is. Ezért más adónemek (mint pl. az szja vagy a társasági adó) szabályai a katát választóknál nem alkalmazhatóak.

Az adószakértő sem támogatná

Ruszin Zsolt adószakértő, a Magyar Könyvelők Országos egyesületének alelnöke sem ért egyet az arányosítás ötletével. Az MKOE részéről nem támogatja, hogy a katázás tovább legyen bonyolítva kedvezményi rendszerekkel. Ahogy írta, az szja-univerzuma (szerencsére) nem korlátlan. A jövedelemadózásnak vannak modern változatai is, amelyek önálló utat járnak. Egyszerűbbek, de az egyszerűség oltárán fel kell áldozni néhány elemet a jövedelemadózásból – jegyezte meg.

Azt is hozzátette azonban, hogy szerinte az állam jóval kevesebbet ad annál, mintha valaki a +25 ezer forintból saját megtakarítást építene fel.

Korábban a Bankminitor.hu szakértője Takács Szabolcs is azon a véleményen volt, hogy pl. önkéntes nyugdíjpénztárban takarékoskodni akkor is érdemes, hogyha valaki egy fillér szja-visszaigénylést sem tud érvényesíteni. Ez vigasztalhatja a katásokat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.