Pénzügy

Ötvenmilliós bírságot szabott ki a K&H biztosítóra a jegybank

24.hu
24.hu

2016. 06. 20. 10:39

Korábban a témában:

Átfogó vizsgálatának lezárásaként 20 millió forint felügyeleti és 30 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a K&H Biztosító Zrt.-re, a nem megfelelő eljárások, a biztosítási szerződések hiányos tartalmi elemei, illetve az ügyfél-tájékoztatásra és panaszkezelésre vonatkozó jogsértések miatt.

A bírság összegét nem rendkívüli súlyú jogszabálysértések, hanem a sok feltárt hiányosság és a biztosító piaci súlya határozta meg – közölte a jegybank hétfőn.

Alapvetően szabályszerűen működtek, de

A MNB a társaság tevékenységét 2012. október 25-től tekintette át. A hatósági ellenőrzés során feltárt sok hiányosság ellenére a biztosító alapvetően jogszabályszerűen működik – hangsúlyozta tájékoztatásában a jegybank.

  • A jegybanki vizsgálat problémát talált a biztosító vállalatirányítási, ügymenet-kiszervezési és leltározási gyakorlatában, valamint az egyes felügyeleti adatszolgáltatások alátámasztásában is.
  • A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések nyilvántartási, adatszolgáltatási- és feldolgozási, valamint ellenőrzési rendszerei sem mindenben feleltek meg a jogszabályi előírásoknak. A kgfb-szerződések esetében jelentős arányban elmulasztotta, határidőn túl teljesítette tájékoztatási kötelezettségét.
  • A vizsgálat sok, esetenként kisebb jelentőségű hiányosságot tárt fel a biztosító egyes élet- és nem életbiztosítási szerződéseinek jogszabály által előírt tartalmi elemeivel kapcsolatban is.
  • A társaság többször megszegte az ügyfelek tájékoztatására és panaszkezelésére vonatkozó előírásokat is – közölte a jegybank.
  • Az életbiztosítási szerződések megszűnéséhez kapcsolódó, és a jogszabály előírásai szerint évente rendszeresen teljesítendő tájékoztatást számtalanszor késedelmesen adta meg ügyfeleinek a társaság.

Az MNB jelezte, a törvényi előírás szerint a 100 ezer forinttól 2 milliárd forintig terjedő bírságkereten belül különösen a társaság piaci súlyából fakadó kockázatok, a jogsértések száma, illetve rendszerszintű jellege miatt állapították meg ekkora összegben a bírságot.

A jegybank határozatában szeptember 30-ig adott határidőt a biztosítónak arra, hogy írásban tájékoztasson a jogsértések megszüntetésére vonatkozó intézkedéseiről.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.