Pénzügy

Az angliai magyarok nem kaphatnak csokot

Törvény szerint a TB-jogviszony folyamatosságáról szóló külföldi igazolással is felvehető a CSOK, ha az igénylő hazaköltözik, és Magyarországon vállal munkát. Az Index szerint azonban csak elméletben: a lap beszámolt egy esetről, amely alapján a brit papírt nem fogadják el itthon.

Egy Kriszta nevű, férjével hazaköltözést tervező olvasó esetéből kiderült, hogy a britek nem állítanak ki olyan TB-igazolást, ami Magyarországon megfelelne az előírásoknak. Pedig Kriszta már itthon dolgozik, így a hazai TB-jogviszonyra vonatkozó előírásnak is megfelel.

Amikor a hivatalos ügyintézésbe kezdtek volna bele, és már ott ültek a bankban a rengeteg papírral, közölték velük, hogy a hivatalosan fordíttatott brit TB-igazolás nem jó. Az ugyanis azt mondja ki, hogy az előző teljes brit adóév végéig, április 5-ig hány év biztosítotti jogviszonya volt. Az adóévforduló, április 5-e utáni állapotról semmit nem bizonyít, amit a május-júniusban beadott igényléseknél már több mint 30 nap tb-kiesésnek vesz a magyar állam, így a jogszabály alapján nem számít az igénylő CSOK-jogosultnak.

Krisztáék már nem terveznek harmadik gyereket, és a házuk is kisebb lesz, mint eredetileg gondolták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik