Pénzügy

Az MNB-alapítványok vagyonkezelője válaszolt az Európai Központi Bank aggályaira

Kizárólag a másodlagos piacon vettek állampapírt – állítják.

A Magyar Nemzeti Bank alapítványai kizárólag a másodlagos piacon vettek állampapírt – mondta a Világgazdaságnak Fekete Zoltán, a hat alapítvány 267 milliárd forintos vagyonát kezelő Pallas Athéné Domus Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Ezt annak kapcsán közölte, hogy az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi a DK EP-képviselőjének írt válaszlevelében azt írta: folyamatosan figyelik, hogy a „Pallas Athéné Közgondolkodási Program” és az MNB által létrehozott alapítványhálózat összeegyeztethető-e az Európai Unió működéséről szóló szerződéssel.

Draghi emlékeztetett: az EU-szerződés a nemzeti központi bankok számára tiltja, hogy az államadósságot megtestesítő értékpapírokat vásároljanak közvetlenül az elsődleges piacon.

A Világgazdaság megjegyzi: ha az alapítványok kizárólag a másodpiacon jutottak hozzá a május végén 186,5 milliárd forintot kitevő állampapírjaikhoz, nehezen érthető, miért hirdette meg az alapítványok vagyonát kezelő cég, hogy ezt a pénzt az utolsó fillérig ingatlanokba teszi át, és miért bizonygatják, hogy a náluk lévő állampapírok még az egy százalékát sem teszik ki a teljes hazai állománynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik