Pénzügy

Húzós költség lehet az útlevélkészítés annak, aki későn ébred

utlevel(960x640).jpg (Array)
utlevel(960x640).jpg (Array)

A nyár mindig meghozza az utazási kedvet, külföldre is. A repülőjegy és a szállás lefoglalásán kívül van azonban még egy dolog, amit érdemes jó előre elintézni: ha az utazáshoz szükség lesz útlevélre is, akkor időben beadni az igénylést.

Jó hír, hogy ha valaki az unión belül utazik, akkor a legtöbb esetben elég a személyi igazolványa is. De amennyiben valóban szükség van az útlevélre, akkor azt az utazás előtt legalább 20 nappal érdemes megkérni – ennyi ugyanis normál menetben az ügyintézési határidő, és ekkor a legolcsóbb az úti okmány beszerzése.

A Pénzcentrum.hu összeállítása szerint 20 napon belül kortól és érvényességi időtől függően 2500, 7500 vagy 14 ezer forint lehet az útlevél ára. Azonban ha valaki elfelejtkezik az ügyintézésről, és szorítja az idő, akkor már pótdíjat is kell fizetnie, és nem is mindenhol fogadják be az igényét.

Soron kívül, azaz 7 napon belül (19 ezer forint pótdíj megfizetése mellett) bármelyik járási hivatalban lehet kérni az ügyintézést.

Az úgynevezett sürgősségi, illetve azonnali útlevelet viszont már csak a budapesti Központi Okmányirodán lehet megkérni, 3 napon / 24 órán belül, melynek pótdíja már 29 / 39 ezer forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik