Pénzügy

Cafeteria: a pénztárak nem nyugszanak bele, hogy lenyomták őket

Az adótörvény keddi megszavazásával eldőlt a március óta lebegtetett cafeteria sorsa, amiről itt írtunk. S bár Lázár János múlt csütörtökön azt mondta, hogy a cafeteria átalakítása nem veti vissza az öngondoskodást, a helyzet az, hogy jókora gyomrost kaptak az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak. A munkáltatói támogatás ugyanis (vagyis amikor a cég fizet be a dolgozó megtakarítási számlájára) kikerül a kedvezményes (34,51 százalékos) béren kívüli juttatások köréből, és egyes meghatározott juttatás lesz belőle jövőre, ami magasabb, 49,98 százalékos adóterhet jelent majd.

A CafeteriaTrend táblázatba is foglalta, hogyan adóznak a leggyakoribb juttatások jövőre:

cafeteria

A Patika Egészségpénztár közleményben reagált az elfogadott új szabályokra. Azt írták, az új rendszer egyértelműen az öngondoskodás felé tereli a munkavállalókat: az adóforintokkal évről évre nagyobb mértékben terhelt, így csökkenő céges gondoskodás mellett a jelenlegi életszínvonal megtartása csak a saját megtakarítások bevonásával képzelhető el, legyen szó gyermeknevelésről, egészségről, nyugdíjról. Hangsúlyozták továbbá, hogy a három pillérűvé vált cafeteria bármelyik eleme is kedvezőbb, mint a bér adóterhe.

Úgy vélik, hogy az öngondoskodás megkezdéséhez a készpénzesített Erzsébet-utalvány minden eddiginél nagyobb lehetőséget teremthet: a havi 8 ezer forintból már 2-3 ezer forint elég, hogy egy kis  odafigyeléssel magánpénztári befizetéssé váljon, legyen szó azonnali gyógyszervásárlásról, vagy nyugdíj-előtakarékosságról.

Az ÖPOSZ tovább lobbizik

A pénztárak már a cafeteria-tervek kiszivárgásakor sejtették, hogy nem jönnek majd ki jól a jövőre tervezett változtatásból, ezért május végén a  cafeteria-rendszeren kívüli önálló támogatást kért a pénztáraknak az Önkéntes Pénztárak Szövetsége (ÖPOSZ). Úgy tűnik, ez a terv egyelőre nem jött be. Most más oldalról közelítenek a döntéshozók felé, kikérve a tagok véleményét is.

Mit szeretnének a pénztári tagok?

Az érintetteknek címzett levelükben azt írják, hogy a cafeteria-rendszer tervezett átalakítása kapcsán az Önkéntes Pénztárak Szövetsége az önkéntes pénztári rendszer fenntarthatósága érdekében javaslattal kíván élni a döntéshozók felé.

Ehhez pedig a pénztártagok igényeit is figyelembe vevő javaslat kialakítása érdekében kikérik a tagok véleményét a megtakarításokról.

A rövid kérdőívben többek között arra kíváncsi az ÖPOSZ, hogy ha a munkáltató nem fizetne be a pénztártag számlájára, ő hajlandó lenne az adózott jövedelméből megtakarítani nyugdíj és/vagy egészségpénztárba, hogy pótolja a kiesett munkáltatói befizetéseket, illetve hogy mennyire tartja fontosnak a munkáltatói támogatást a tag.

Az utolsó kérdés pedig ez: Egyetért-e ön azzal, hogy az átalakuló cafeteria miatt csak készpénz és SZÉP-kártya lesz kedvezményesen adható és az öngondoskodás (nyugdíj- és egészségpénztár) kikerül a munkáltatók által cafeteriaként adható körből? Ön egyetért?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik