Pénzügy
szatmary-kristof(960x640).jpg (Array)

Botrány a BKIK-nál: hol a pénz, fideszesek?

24.hu
24.hu

2016. 06. 02. 13:35

Korábban a témában:

Közel 290 millió forintos veszteséggel zárta a múlt évet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a szervezet küldöttgyűlése által elfogadott beszámoló adatai szerint – írta a Napi.hu.

Az elnökség szerint a pénzügyi átvizsgálást követően lehet majd pontosan látni, hogy a korábbi elnök, Szatmáry Kristóf vezette kamara költségnövekedése nyomán kialakult helyzet kezelésére milyen intézkedések meghozatalára lesz szükség.

A fideszes trafikkirály

Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara volt elnöke, volt NGM-államtitkár, fideszes országgyűlési képviselő. BKIK elnökként ő javasolt a 2015-ös adócsomagban egy új sarcot, amely a dohányipari szereplőket érinti – a trafikosok kivételével. Fizetnek a gyárak, fizetnek a kereskedők, ám nem fizetnének a dohányboltosok. Az új, dohányipart megsarcoló különadó épp a trafikosokat nem érinti. Szatmáry Kristóf családjának összesen 12 nemzeti dohányboltja van. A Napi.hu korábban már írt a BKIK körüli furcsa ügyekről. Egyebek mellett arról is, hogy a kihívók dolgát nehezítette, hogy a jelek szerint a mostani elnök és rokonai erősen kézben tartották a szervezetet. Például a kamarai választási bizottságot Szatmáry vezette, a mandátumvizsgáló bizottságot Szatmáry anyja, Szatmáryné Jähl Angéla vezette. A képviselő visszautasított minden vádat, szerinte politikailag akarták lejáratni.

Ami biztos: a tervezett 55,3 millió forintos nyereséggel szemben 286,8 millió forintos veszteség keletkezett a 2015. évi könyv szerinti eredmények alapján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál, miután a 2,56 milliárd forintot kitevő kiadások jelentősen meghaladták a tervezettet, a 2,27 milliárd forintos bevétel pedig elmaradt attól.

A BKIK korábbi főtitkára, Kiss Ervin által előkészített beszámolót átvizsgálva, az új főtitkár és az elnökség úgy határozott, hogy a BKIK könyvvizsgálója mellett külső könyvvizsgálót is felkér a beszámoló értékelésére. Miután pedig a korábbi főtitkár nem adott teljességi nyilatkozatot a beszámoló értékeléséhez, a könyvvizsgáló a jelentését korlátozott véleménnyel látta el. Ez utóbbi nagyon súlyos jelzés, azt jelenti, hogy a könyvvizsgáló az átadott papírok alapján nem tudja hitelesen elkészíteni az értékelést.

A 290 milliós hiány azért is furcsa, mert a kamarák egy ideje évi 5000 forintot szedhetnek be a kormány felhatalmazása alapján a vállalkozásoktól, ami milliárdos pluszbevételt jelent. Így adódik a kérdés: hol a pénz, kedves fideszes elnökség?

(Nyitóképünkön Szatmáry Kristóf látható. Fotó: MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.