Pénzügy

Hatalmasat javult Orbán barátainak profittermelő képessége

24.hu
24.hu

2016. 06. 01. 14:18

Korábban a témában:

Hosszú cikkben foglalja össze a 444.hu a Simicska Lajos utáni kormányközeli pénzszerző gépezet tavalyi bevételeit. A lap szerint a korábbi, egy uralkodó szereplős pénzszivattyúzó modellt felváltotta több kisebb, de a lopható szektorokban hasonlóan agresszívan terjeszkedő szereplő, és nagyon felfuttatták az állam által lehetővé tett profittermelést.

Mészáros Lőrinc: harminchatszoros árbevétel növekedés

Tavaly a mester fő cége, a Mészáros és Mészáros Kft. a tízmilliárdos árbevételű cégek közül a húszmilliárdos árbevételű cégek soraiba katapultált, köszönhetően a rengeteg állami csatornázási, árvízvédelmi és egyéb munkának, amit elnyert. Az OTP által finanszírozott cégcsoportja pedig 2010-hez képest megharminchatszorozta árbevételét.

Szíjj László

Az ellen-Közgép a most már Szíjj László kizárólagos tulajdonában álló Duna Aszfalt lett: ez a cég kapja a legnagyobb útépítési munkákat. Itt 2010-től egyre több nyereség jut egységnyi árbevételre: most már több mint tíz százalék.

Garancsi István

A miniszterelnök kötélbarátja egészen szerteágazó üzleti tevékenységet folytat: van építőipari vállalata (Market), ingatlanbirodalma (Szinva), bankja (Duna Takarék), fociklubja (Videoton), mezőgazdasági érdekeltsége (GyTT), de egy svájci központú, a magyar állam által kivételezett helyzetben tartott energiakereskedőben is van részesedése.

A Market Építő 51,6 milliárd forintra növelte árbevételét a tavalyi 47 milliárdról, a cég nyeresége nem volt túl nagy. A Szinvából 300 millió forint osztalékot vett ki az üzletember, nagyságrendben hasonló összeg üthette markát a MET osztalékából is.

Habony Árpád

A nem közszereplő közszereplő Orbán-tanácsadó céget indított tavaly áprilisban – Orbán jogi tanácsadójával, Győri Tiborral közösen –, a Modern Media Group Zrt-t. Az MMG működésének első, nem teljes évében 803,9 millió forint árbevételt, 204 millió forint nettó profitot ért el. Az eredményt nem vették ki osztalékként – sőt, a tulajdonosok 16 millió forint tagi kölcsönnel is finanszírozzák a cégüket –, de a kiegészítő mellékletből kiderül, hogy a cégben 280 millió saját tőke mellett több mint négyszázmillió forint szabad forrás van.

Andy Vajna

Ő az egyik állam által kiválasztott kaszinótulajdonos, aki gyakorlatilag háborítatlanul, az állami szabályok által mindenfajta versenytől védve teszi zsebre a milliárdokat, másrészt pedig az ő cége vett állami hitelből televíziót, a TV2-t. Kaszinói elképesztően jól mennek, különösen annak fényében, hogy a milliárdos bevételekhez képest milyen minimális beruházást igényelnek. Tavaly 6,3 milliárd forintot tett zsebre osztalékként csak a kaszinóiból, amit offshore cégének utalt el.

Tiborcz István, Paár Attila

A miniszterelnök veje, Tiborcz István tavaly ismeretlen összegért eladta fő cégét, a közvilágítási közbeszerzések megnyerésében utazó Elios Zrt-t egy győri építőipari vállalkozónak, Paár Attilának. De nem maradt üzletileg tétlen: a HCS Experts nevű cégből 470 milliós osztalékot vett fel tavaly.

Paár cégei pedig bombaformában vannak. A West Hungária Bau 20-ról 25 milláirdra növelte árbevételét, a cégből 1,12 milliárd forintot szedett ki osztalékban. A Tiborcztól megszerzett Eliosból hasonló nagyságrendű pénzt, 972 millió forintot. Kisebbik, az építőipari közbeszerzésekben nem rosszul szereplő cége, a PBE félmilliárdról másfélmilliárdra bővítette árbevételét.

Sánta János, ifj. Sánta János

Szegény Sánta család, őket még az ág is húzza. A hódmezővásárhelyi dohánykirály-dinasztia fő cége, a Contnental Dohányipari Zrt. árbevétele esett, 25,7 milliárdról 23,9 milliárdra, miközben az adózott eredmény feleződött, 616 millióról 268 millióra.

A kis- és nagykeres cégük, a Tabán Trafik árbevétele 23,8 milliárdról 20,3 milliárdra esett, adózott nyeresége is csak 206 millió forint volt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JULY 24:  U.S. President Donald Trump waves as walks to Marine One while departing from the White House on July 24, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to Beaver, West Virginia where is will speak to Boy Scouts at the at the 2017 National Scout Jamboree.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.