young happy couple celebrating moving in new house
Pénzügy

Problémák vannak a CSOK-kal

24.hu
24.hu

2016. 05. 31. 09:31

Már az induló kommunikáció is előrevetítette, hogy problémák lesznek a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kiterjesztésével, legalábbis, ami annak megértését illeti - állítja a Balla ingatlanirodák ügyvezető-tulajdonosa, Balla Ákos. A következmény szerinte: némi bizonytalanság és a lakásárak ebből következő indokolatlan megemelkedése. Ugyanakkor egy másik komoly gond is körvonalazódni látszik: a most beinduló társasházi fejlesztéseknél nem nagyon tudják majd igénybe venni a támogatást azok, akik egyébként élhetnének vele.
Korábban a témában:

A CSOK kapcsán még mindig jellemző a bizonytalanság az ügyfelek körében – jelezte Balla Ákos. Magyarázata szerint ennek oka elsősorban az, hogy már a kezdetekkor elhibázott volt a támogatással kapcsolatos kommunikáció, és ez még mindig nem lett igazán helyre téve.

Áremelkedéshez vezetett

A szakértő narratívája szerint egyszer csak váratlanul, egy egészen meglepő tartalommal kezdte el kommunikálni a kormány a CSOK megváltozott feltételrendszerét, és a szavak hallatán szinte mindenki igénybe szerette volna venni a lehetőséget, többségében még azok is, akik egyáltalán nem voltak jogosultak a CSOK-ra, mert nincsen gyermekük, nem is nagyon lesz, vagy mondjuk olyan lakást akarnak venni, mely semmilyen módon nem lenne alkalmas arra, hogy ezt a támogatást igénybe vegyék rá.

A félresikerült kommunikáció és az ebből eredő félreértések viszont felhajtották az ingatlanárakat, még azokon a területeken és azon lakástípusok esetében is, ahol tényleg esély sincsen arra, hogy ott és azon ingatlanoknál a CSOK valaha is éreztesse közvetlenül a hatását.

Balla Ákos szerint most az lenne nagyon fontos, hogy egy picit tisztábbá váljon végre a kommunikáció a támogatással kapcsolatban. Azt kellene elsősorban elmagyarázni az embereknek, hogy nem mindenki számára elérhető a támogatás, illetve tisztázni, hogy pontosan ki, mikor veheti igénybe.

Csak kevés lakást érint, ahogy az áfacsökkentés is

A szakértő kitért arra is, hogy nagyon sokan a megváltozott CSOK-ban csak egy ingatlanpiaci lehetőséget látnak. Elhangzottak olyan számok, miszerint 20-30-40 ezer lakás épülhet a támogatás hatására több év alatt, azt azonban tudni kell, hogy ez a mennyiség a lakásállományunk még egy százalékát sem éri el.

Az áfacsökkentés volt a másik dolog, ami az elmúlt időszakban jelentősebb változást eredményezett az ingatlanpiacon, és ez szerinte egy vitathatatlanul jó intézkedés volt. Pozitívuma, hogy az áfacsökkentésnek van visszacsatornázott adóvonzata is, valamint fehéríti a gazdaságot. Ugyanakkor itt is mindössze egy százalékról beszélünk – a lakásállomány ekkora szeletét érinti ez a lépés -, ennyi az, amit az építőipari kapacitás elbír.

Mindennek hatására viszont ma már azt látjuk, hogy ismét színesebbé vált a lakásmix, visszajöttek a kisebb lakások, és jellemzően nincsenek benne a projektekben a nagy lakások. Tehát valójában a 41-70 négyzetméteres ingatlanoknál szélesedett ki a kínálati kör, valamint újra megjelent a már említett “egészséges lakásmix”.

Nem a CSOK-osok számára épülnek most a lakások?

A szakértő hozzátette, hogy az új lakás vásárlása most az erős középréteg vagy inkább a felső réteg luxusa. Ez persze azt is jelenti, hogy a fejlesztők nem a 60 négyzetméteres lakást vásárló, háromgyermekes CSOK-igénylőkre számítanak, hanem alapvetően arra a tehetősebb rétegre, mely új építésű lakást akar és tud is vásárolni magának.

Ebben a helyzetben viszont hátrányba kerülnek a CSOK-ot igénylő vásárlók, hiszen számukra ezek a lakások (finanszírozási oldalról) majd csak a fejlesztés legvégén lesznek elérhetők. Ez azt jelenti, hogy csak a teljesen elkészült lakásokat vásárolhatják meg támogatással, a még projektszinten létezőket nem. Kérdés azonban, hogy mire támogatással megvehetnék az új építésű társasházi lakásokat, lesz-e még belőlük eladó a piacon.

Ehhez kapcsolódik az a nagyon fontos dolog, hogy a beruházások tőkeszegények, a fejlesztésekhez bankhitelt kell igénybe venniük, ami persze költséggel jár. A projektek jelentős részénél megjelenik egy szükséges, komoly vásárlói előfinanszírozás, ami azt jelenti, hogy a vevőnek az első kapavágásig ki kell fizetnie a lakás árának 30-40 százalékát, majd a befejezésig 80-85 százalékát. És ameddig lesz olyan vevő, aki meg tudja tenni ezt, addig el fogja vinni a kínálatot azoktól, akik a CSOK lehetőségével a nagy társasházi beruházásoknál élhetnének – hangsúlyozta Balla Ákos.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.