Pénzügy

Egyre több lakáshiteles lehet megint bajban

csekk (csekk, )
csekk (csekk, )

A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 2016. első negyedévben a háztartási szektorban 17,6 százalékról 17,3 százalékra javult – tette közzé friss jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).  A részletesebb számokból viszont, mint az Azénpénzem.hu kiszúrta, az derül ki, hogy a lakossági hitelállományon belül a késedelmes hitelek állománya nemhogy csökkent volna, hanem még 0,6 százalékkal emelkedett is.

Az ellentmondás csak látszólagos, jegyzi meg a lap, hiszen az előbbi szám együtt mutatja a három hónapon belül, illetve az azon túl nem törlesztett kölcsönöket. A 90 napon belül késedelmes hitelállomány pedig 6,8 százalékkal emelkedett.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy hasonló a helyzet a közüzemi tartozásoknál is: a teljes hátralék összege ugyan valamennyivel mérséklődött, de határozottan nőtt azok száma, akiknek nehézséget okoz a rezsi kifizetése.

Ezek alapján a helyzet nem túl biztató, jegyzik meg, például azért sem, mert az egy-két hónapos megcsúszást a bedőlés előszobájának is tekinthetjük. Sokan ugyanis ezt követően képtelenek már kimászni a hitelcsapdából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik