bankautomata (bankautomata, pénzfelvét, )
Pénzügy

MNB: a Sberbank megsértette az ingyenes készpénzfelvétel szabályait

24.hu
24.hu

2016. 05. 24. 09:47

Az MNB ma közzétett határozatában 4 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a Sberbank Magyarország Zrt.-t a díj- és költségmentes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A bank az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét a költségek átmeneti felszámításával biztosította, amelyet jogsértően csak a következő hónapban térített vissza a fogyasztóknak.
Korábban a témában:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi célvizsgálat keretében ellenőrizte, hogy a Sberbank Magyarország Zrt. (Sberbank) miként tesz eleget a havi kétszeri, összesen 150 000 forint összegű ingyenes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A jegybank eljárása során a 2013. december 1. napjától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A vizsgálat megállapította, hogy a Sberbank gyakorlata sérti a díj- és költségmentes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket. Az ingyenes készpénzfelvételre jogosult fogyasztók ugyanis minden esetben kizárólag a költségek ideiglenes felszámítása mellett juthatnak hozzá az egyébként díjmentesen felvehető pénzösszegekhez. A bank a készpénzfelvételért felszámított díjat csak utólag, a következő hónapban téríti vissza a fogyasztók részére.

Képéban

Mint az MNB emlékeztet rá, 2014. február 1-jétől havonta két alkalommal, összesen 150.000 forint összegig díj- és költségmentesen vehető fel készpénz egy, az ügyfél által megjelölt fizetési számláról. A kedvezményt – 2015. január 1-je óta – a bankjegykiadó automatás készpénzfelvételkor érvényesíthetik a fogyasztók.

Átmenetileg sem lehet költséget felszámolni

Az MNB a feltárt jogsértés miatt összesen 4 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Sberbankra, s – az intézményi rendszerfejlesztés időigényét is figyelembe véve – 2016. július 31-i határidővel kötelezte, hogy a jogsértő gyakorlatot szüntesse meg, és az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét díj, illetve költség átmeneti felszámítása nélkül biztosítsa az arra jogosult fogyasztók számára.

A bírság összegének megállapítása során az MNB súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a jogsértő gyakorlat a vizsgált időszak alatt végig, valamennyi ingyenes készpénzfelvételre jogosulttal szemben fennállt. A bank javára értékelte azonban, hogy a készpénzfelvételért felszámított és beszedett díjakat utólag kamattal együtt jóváírta a fogyasztók számláján.

A Sberbank állásfoglalása

A Sberbank Magyarország Zrt. a 2014. február 1-től élő, havi két alkalommal, maximum 150 000 forint értékhatárig szóló költségmentes készpénzfelvételt biztosító rendelkezésnek a lehető leggyorsabban eleget kívánt tenni ügyfelei érdekében. Az ennek megfelelő, legrövidebb idő alatt kivitelezhető technikai megoldásnak a tranzakciós költségek kamatokkal együtt történő, utólagos visszatérítése bizonyult. A felmerülő költségek visszaértéknapozva kerültek jóváírásra, ezzel garantálva, hogy az ügyfeleket semmilyen hátrány nem érte.

A Sberbank Magyarország Zrt. tiszteletben tartja a Magyar Nemzeti Bank határozatát és 2016. augusztus 1-jével kezdődően technikailag is megváltoztatja a tranzakciós díjak elszámolásának rendszerét, a döntésben foglaltaknak megfelelően.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.