Pénzügy

Matolcsyék megint faragtak az alapkamatból – történelmi mélypont

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb 15 bázisponttal 0,90 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot kedden.

Emellett a monetáris tanács az egynapos hitelkamatot 1,30 százalékról  1,15 százalékra mérsékelte, az egynapos betéti kamatot pedig változatlanul mínusz 0,05 százalékon hagyta. Ezzel a kamatfolyosó 1,35 százalékosról  1,20 százalékosra szűkült.

A márciusi kamatdöntő ülésen indította el az újabb kamatcsökkentési ciklust a tanács. Akkor is 0,15 százalékponttal mérsékelték az alapkamatot, egyben akkor határoztak meg először negatív egynapos betéti kamatot is.

Számítottak rá

A várakozásoknak megfelelően újabb 15 bázisponttal mérsékelte az irányadó rátát a Monetáris Tanács, amely így 0,9 százalékra csökkent – kommentélt az Erste makrogazdasági elemzője, Barczel Vivien. A lépés nem okozott meglepetést, ugyanis mind a közlemény mind az áprilisi döntés jegyzőkönyve alapján számítani lehetett a lazításra. Továbbá Nagy Márton jegybank alelnök korábban azt nyilatkozta, hogy a májusi kamatvágásra sor kerülhet.

Az inflációs folyamatokat nézve elmondható, hogy áprilisban pozitív tartományba került a mutató (0,2% év/év), azonban várakozásaink szerint a következő hónapokban újra 0% alá süllyedhet a fogyasztó árindex – tette hozzá. Gyorsulásra majd szeptembertől kerülhet sor, így év végére 2% fölé nőhet a főszám éves alapon. Összességében éves átlagban visszafogott inflációra számítanak, becslésük szerint elérheti a 0,5 százalékot. Továbbá előrejelzésük szerint jövő évben sem fog teljesülni a jegybank 3 százalékos inflációs célja, ami az alacsony alapkamat irányába mutat.

Hogyan tovább?

A jegybank további lépéseit illetően a közlemény szolgálhat szerinte érdemi információval. Habár a legutóbbi döntés jegyzőkönyve szerint a tanácstagok közül többen óvatosságra hívták fel a figyelmet a ciklus folytatásának mértékét illetően, a vártnál gyengébb első negyedéves GDP-adat úgy véli, felülírhatja a korábbi feltevéseket. Kérdés továbbá, hogy a jegybank hogyan értékeli a pénteki Fitch-felminősítést – tette hozzá.

Emellett érdemes megjegyezni, hogy nemzetközi oldalon a Fed kamatemeléssel kapcsolatos várakozások korábbra tolódtak, a piac szerint már júliusban is szigorítás mellett dönthetnek az FOMC tagok. Utóbbi az óvatos magyar monetáris politikát támogatja inkább. Véleményük szerint azonban nem kizárt, hogy júniusban még tovább vágja a Tanács az irányadó rátát 0,75 százalékra mérsékelve azt, amely egyben a ciklus alját is jelentheti.

Az Equilor szerint is elképzelhető további kamatvágás. Úgy vélik, a külső környezet szempontjából a legfontosabb hatás most az Egyesült Államokból érkezhet. Az amerikai kamatemelési várakozások erősödése mutatja, hogy a Fed akár már a június 15-i kamatdöntő ülésén is léphet. Véleményük szerint az amerikai jegybank júniusban vagy júliusban idén másodszorra emelheti az alapkamat szintjét. Ha a kamatemelésre csak júliusban kerül sor, az teret engedhet a Magyar Nemzeti Banknak arra, hogy a június 21-én esedékes kamatdöntő ülésén csökkentse az irányadó kamatszintet anélkül, hogy a feltörekvő devizák, illetve az állampapírok piacán nagyobb turbulenciával nézne szembe.

Bebesy Dániel a Budapest Alapkezelő portfólió menedzsere több olyan tényezőt felsorolt, amelyek a monetáris enyhítés irányába mutatnak, így például a hazai deviza Fitch felminősítés miatti esetleges erősödése, illetve a lényegesen gyengébb első negyedéves magyar GDP adat. Ugyanakkor a jelentős magyar béremelkedés, a nyersanyag árak visszapattanása, és a hazai inflációs folyamatokban mutatkozó változások óvatosságra inthetik a jegybankot – jegyezte meg.

A forintot nem rengette meg

Szűk sávban mozgott csak a forint a főbb devizákhoz képest a bankközi kereskedésben az MNB keddi kamatcsökkentése utáni percekben. Pillanatokkal a kamatdöntés bejelentése előtt az euró 315,90 forinton, a frank 285,06 forinton, a dollár 282,66 forinton állt. Tíz perccel később az euró árfolyama 315,86 forintra, a franké 285,13 forintra, a dolláré pedig 282,90 forintra változott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik