Pénzügy

Matolcsyék megint faragtak az alapkamatból – történelmi mélypont

24.hu
24.hu

2016. 05. 24. 14:20

Korábban a témában:

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb 15 bázisponttal 0,90 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot kedden.

Emellett a monetáris tanács az egynapos hitelkamatot 1,30 százalékról  1,15 százalékra mérsékelte, az egynapos betéti kamatot pedig változatlanul mínusz 0,05 százalékon hagyta. Ezzel a kamatfolyosó 1,35 százalékosról  1,20 százalékosra szűkült.

A márciusi kamatdöntő ülésen indította el az újabb kamatcsökkentési ciklust a tanács. Akkor is 0,15 százalékponttal mérsékelték az alapkamatot, egyben akkor határoztak meg először negatív egynapos betéti kamatot is.

Számítottak rá

A várakozásoknak megfelelően újabb 15 bázisponttal mérsékelte az irányadó rátát a Monetáris Tanács, amely így 0,9 százalékra csökkent – kommentélt az Erste makrogazdasági elemzője, Barczel Vivien. A lépés nem okozott meglepetést, ugyanis mind a közlemény mind az áprilisi döntés jegyzőkönyve alapján számítani lehetett a lazításra. Továbbá Nagy Márton jegybank alelnök korábban azt nyilatkozta, hogy a májusi kamatvágásra sor kerülhet.

Az inflációs folyamatokat nézve elmondható, hogy áprilisban pozitív tartományba került a mutató (0,2% év/év), azonban várakozásaink szerint a következő hónapokban újra 0% alá süllyedhet a fogyasztó árindex – tette hozzá. Gyorsulásra majd szeptembertől kerülhet sor, így év végére 2% fölé nőhet a főszám éves alapon. Összességében éves átlagban visszafogott inflációra számítanak, becslésük szerint elérheti a 0,5 százalékot. Továbbá előrejelzésük szerint jövő évben sem fog teljesülni a jegybank 3 százalékos inflációs célja, ami az alacsony alapkamat irányába mutat.

Hogyan tovább?

A jegybank további lépéseit illetően a közlemény szolgálhat szerinte érdemi információval. Habár a legutóbbi döntés jegyzőkönyve szerint a tanácstagok közül többen óvatosságra hívták fel a figyelmet a ciklus folytatásának mértékét illetően, a vártnál gyengébb első negyedéves GDP-adat úgy véli, felülírhatja a korábbi feltevéseket. Kérdés továbbá, hogy a jegybank hogyan értékeli a pénteki Fitch-felminősítést – tette hozzá.

Emellett érdemes megjegyezni, hogy nemzetközi oldalon a Fed kamatemeléssel kapcsolatos várakozások korábbra tolódtak, a piac szerint már júliusban is szigorítás mellett dönthetnek az FOMC tagok. Utóbbi az óvatos magyar monetáris politikát támogatja inkább. Véleményük szerint azonban nem kizárt, hogy júniusban még tovább vágja a Tanács az irányadó rátát 0,75 százalékra mérsékelve azt, amely egyben a ciklus alját is jelentheti.

Az Equilor szerint is elképzelhető további kamatvágás. Úgy vélik, a külső környezet szempontjából a legfontosabb hatás most az Egyesült Államokból érkezhet. Az amerikai kamatemelési várakozások erősödése mutatja, hogy a Fed akár már a június 15-i kamatdöntő ülésén is léphet. Véleményük szerint az amerikai jegybank júniusban vagy júliusban idén másodszorra emelheti az alapkamat szintjét. Ha a kamatemelésre csak júliusban kerül sor, az teret engedhet a Magyar Nemzeti Banknak arra, hogy a június 21-én esedékes kamatdöntő ülésén csökkentse az irányadó kamatszintet anélkül, hogy a feltörekvő devizák, illetve az állampapírok piacán nagyobb turbulenciával nézne szembe.

Bebesy Dániel a Budapest Alapkezelő portfólió menedzsere több olyan tényezőt felsorolt, amelyek a monetáris enyhítés irányába mutatnak, így például a hazai deviza Fitch felminősítés miatti esetleges erősödése, illetve a lényegesen gyengébb első negyedéves magyar GDP adat. Ugyanakkor a jelentős magyar béremelkedés, a nyersanyag árak visszapattanása, és a hazai inflációs folyamatokban mutatkozó változások óvatosságra inthetik a jegybankot – jegyezte meg.

A forintot nem rengette meg

Szűk sávban mozgott csak a forint a főbb devizákhoz képest a bankközi kereskedésben az MNB keddi kamatcsökkentése utáni percekben. Pillanatokkal a kamatdöntés bejelentése előtt az euró 315,90 forinton, a frank 285,06 forinton, a dollár 282,66 forinton állt. Tíz perccel később az euró árfolyama 315,86 forintra, a franké 285,13 forintra, a dolláré pedig 282,90 forintra változott.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.