Pénzügy

5+1 hasznos tipp, ha lakásfelújításra pályázik

lakásfelújítás (lakásfelújítás, takarékosság, felújítás, Fundamenta)
lakásfelújítás (lakásfelújítás, takarékosság, felújítás, Fundamenta)
Lakásfelújításon gondolkodik? Íme néhány megszívlelendő tanács.

Aki figyelmes, számtalan lehetőség közül választhat, amelyekkel megkönnyítheti otthonának felújítását. Pályázatok, kedvező pénzügyi konstrukciók igénybe vételével akár a költségek felét is fedezheti az állami támogatás. Legközelebb az Otthon Melege idei programjára érdemes figyelni, amelyből családi házak energetikai korszerűsítéséhez lehet támogatást igényelni. Mivel a keretösszeg általában hamar kimerül, érdemes minél hamarabb pályázni. Alább 5 praktikus tanács a szakértőtől:

1. Legyen az elsők között!

Ne tévessze meg a több milliárd forintos keret! A pályázati felület megnyitását követően akár 24 órán belül kimerülhetnek a források, mivel egy pályázó több millió forint vissza nem térítendő támogatást is igényelhet! A korábbi, mosógépcserét támogató pályázaton 2 óra alatt lekérték a teljes keretet. Az idei programban 5 milliárd forintot osztanak szét, legfeljebb 2,5 millió forintos egyéni kvótával. Kell-e mondani, hogy kulcsfontosságú az időzítés?

2. Szánjon időt a mellékletek összeállítására!

A kötelezően benyújtandó pályázati mellékletek beszerzése igazi időrabló tevékenység, ezek nélkül azonban esélye sincs megnyerni a támogatást. Energetikai tanúsítvány, árajánlat a mesterembertől, eredménybecslés, tervek és kivonatok szükségesek minden ilyen alkalommal. Böngéssze át tételesen a beszerzendő dokumentumok listáját, és kezdje el időben a dokumentáció összeállítását! Számítson rá, hogy a szakemberek is kevésbé érnek rá ilyenkor, hiszen sokan fordulnak hozzájuk. Készüljön fel anyagilag is, a tanúsítványok kiállítása olykor tízezrekbe is kerülhet!

3. Ne felejtse el az ügyfélkapus regisztrációt!

Az állami támogatású pályázatok benyújtása többnyire elektronikus úton lehetséges. Ehhez azonban ügyfélkapus regisztrációra van szükség, amelyet viszont csak okmányirodában, kizárólag személyesen lehet igényelni. Oda pedig időpontot kell foglalni. Világos, hogy a pályázati folyamat néhány nap alatt nem megoldható, érdemes tehát időben, a beadást megelőzően egy-másfél hónappal elkezdeni a rákészülést!

4. Tervezze meg alaposan a költségeket és az ütemezést!

Jól gondolja át, milyen felújítást szeretne végrehajtani, törekedjen a leginkább szükséges fejlesztésekre! A pályázatokhoz tételes költségterv és a kivitelezési munkákról szóló előzetes szerződés is szükséges szakemberektől. Úgy kalkuláljon, hogy a munkálatok beleférjenek a megvalósítási határidőbe! Az Otthon Melege Programnál például a támogatói okirat átvételét követő egy éven belül meg kell valósítani a fejlesztést.

5. Legyen meg a szükséges önerő!

Amikor megítélik a támogatást, már késő azon gondolkodni, hogyan teremti elő a saját részt. Gondoljon arra is, hogy esetleg nem azt az összeget kapja meg, amennyivel számolt, ezért tegyen félre már jó előre. Az időben elkezdett megtakarításban segítséget nyújthatnak a személyre szabott pénzintézeti konstrukciók. Az állami támogatású lakástakarék-pénztárral például négy év alatt több mint negyedmillió forint pluszforráshoz juthat. Megtakarítását felhasználhatja a beruházással járó épületbővítésekre, átalakításokra vagy a pályázattal közvetlenül össze nem függő, de azzal egy időben elvégzendő értéknövelő vagy helyreállító munkálatok finanszírozására.

+1. A lakástakarék is jól jöhet!

Az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese, Köntös Péter a cég saját felméréseiből vett példák alapján állítja, hogy megfelelő korszerűsítéssel akár 15-70 százalékkal is csökkenthetőek a rezsiköltségek a családi házaknál, így éves szinten több százezer forint is megspórolható. A szakember elmondta, náluk idén mintegy 90 ezer lakástakarék-pénztári szerződés jár le és válik az összegyűjtött állami támogatással, jóváírt kamatokkal és lakáskölcsönnel együtt felhasználhatóvá. Nekik különösen érdemes megfontolniuk, hogy a megtakarításukat korszerűsítésre költsék, hiszen ezzel ismét megtakaríthatnak. Aki minden igyekezete ellenére mégis lemarad a pályázatról, ne keseredjen el, hiszen mindenfajta kötelező melléklet, regisztráció, igazolás és verseny nélkül fel tudja újítani otthonát az időben megkötött lakástakarék segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik