Pénzügy

Akár érvénytelenné is válhatnak a deviza-szerződések

devizahiteles-per(210x140).jpg (devizahiteles per)
devizahiteles-per(210x140).jpg (devizahiteles per)

A Kúria néhány héten belül jogegységi határozatot hoz egy devizahiteles per miatt, és akár az is előállhat, hogy érvénytelenné válhatnak azok a devizahitel-szerződések, amelyekből hiányzik a tartozás pontos devizaösszege – írta a Pénzcentrum.

Az ügy előzménye, hogy egy nem ismert devizahiteles perre ment a bankja ellen, a kereset sikeres volt és a bíróság az adósnak adott igazat a Kúria. Emiatt bejelentették, hogy vizsgálják, lehet-e az ítélet alapján jogegységi határozatot hozni. Ennek az lenne az értelme, hogy az ítélet a későbbi bírósági ügyeknél egyfajta precedensként szolgál.

A lap szerint négyféle kimenetel lehetséges:

  1. A szerződéseket érvénytelenítik, a megmaradt tartozások nagy része megszűnik.
  2. A devizaösszeg hiánya miatt a hitelszerződéseket árfolyamkockázat nélküli forinthitellé nyilvánítják az alacsonyabb kamatszint megtartásával (nem valószínű eset, hiszen a szerződésekben szerepel, hogy ezek deviza alapúak).
  3. Pótolja a Kúria a szerződés devizaösszegét, vagyis újraszámítja az eredeti tartozást, amely egy kisebbfajta elszámolást generálhat. Ez a legjózanabb megoldás, bár jogi kivitelezhetősége vitatott.
  4. Minden marad a régiben, a Kúria elfogadja a folyósítási értesítőt, amelyben már szerepel a pontos devizaösszeg.

További részletek a lap cikkében olvashatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik