Pénzügy

Adóbevallás: így kaphat vissza 150 ezer forintot

adobevallas(210x140).jpg (adóbevallás)
adobevallas(210x140).jpg (adóbevallás)

Érdemes körültekintően kitölteni a személyijövedelemadó-bevallásokat (határidő május 20, péntek, éjfél), és igényelni a nyugdíjpénztári befizetések után járó évi 20 százalékos, legfeljebb 150 000 forint értékű adó-visszatérítést. A legnagyobb hazai nyugdíjpénztárnál, az OTP-nél összesen 1,1 milliárd forintnyi adó-visszatérítésre jogosultak a tagok a tavalyi befizetéseik után. Ez 30 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi értékhez képest.

Arról, hogy a pénztártag mekkora összegre jogosult, a pénztár idén év elején küldött igazolást az érintett tagok részére.

A tavalyi évben egyébként rekordösszegű egyéni tagdíjbefizetés érkezett a pénztárhoz, így ennek megfelelően a tagok jelentős összeget igényelhetnek most adó-visszatérítés formájában. Ehhez nem kell mást tenni, mint jelölni az adóbevallásban, hogy szeretnénk, ha visszautalnák nyugdíjpénztári számlánkra az év elején, pénztárunktól kapott igazolásban található összeget.

Érdemes erre odafigyelni, mert a nem nyilatkozók számára ez az összeg elveszik. Ha azonban kérik a visszatérítést, akkor ennyivel is növelhetik a boldog nyugdíjas évekre szánt megtakarításaikat. – figyelmeztet a pénztár ügyvezető igazgatója, Nagy Csaba.

A többi öngondoskodási formánál szintén van lehetőség 20 százalékos szja-visszaigénylésre az egyéni befizetések után, maximált összegben. A nyugdíj-előtakarékossági számlánál (nyesz) ez legfeljebb 100 ezer forint, a nyugdíjbiztosításnál pedig max. 130 ezer forint lehet, az egészségpénztáraknál pedig a plafon 150 ezer forint évente. Feltéve, hogy volt annyi fizetendő szja-nk, amiből ekkora összegeket visszaigényelhetünk.

,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik