Pénzügy

Felejtse el a hitelkártyát, ha erre a 6 kérdésre nem tud válaszolni

Hogyan működik a hitelkártya? Mekkora a maximális hitelkeret, amit kaphatunk? Meddig kell visszafizetni a kölcsönt? Mennyi pénzt spórolhatunk? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket gyűjtött össze a Bankmonitor. Minden válasz egy helyen, amelyekkel tisztában kell lennie.

A hitelkártyával, ha betartjuk a szabályokat, nyerhetünk. Ha nem, akkor viszont utólag már késő a bánat. Nézzük, mi az a 6 kérdés, amire a nyertesek  biztosan tudják a választ.

Hogyan működik a hitelkártya?

A betéti kártyával szemben egy hitelkártyával átmenetileg a bank pénzét használhatjuk, mégpedig díjmentesen. Az elköltött összeg után ugyanis nem kell kamatot fizetnünk mindaddig, amíg a felhasznált hitelkeret összegét a megadott határidőre teljes egészében visszafizetjük. Fontos azonban, hogy a készpénzfelvételekre nem érvényes a kamatmentesség.

A hitelkártya működéséből adódóan a bankoknak nem érdekük, hogy a teljes tartozást visszafizessük. A pénzintézetek azzal tökéletesen kiegyeznek, ha az általuk előre meghatározott ún. minimum fizetendő összeget (általában a költéseink 5% százalékát) rendezzük a fizetési határidőig. Igen ám, ha viszont csak ennyit fizetünk vissza az elköltött összegből, akkor nem ússzuk meg a kamatokat.

Még rosszabb a helyzet, ha a minimum fizetendő összeget sem teljesítjük, ilyenkor a kamatokon túl még büntető díjat (általában 3-4 ezer forintot) és büntetőkamatokat is fizethetünk.

Mekkora hitelkeretünk lehet maximum?

Az egyes hitelkártyákhoz eltérő összegű a minimális, illetve maximális hitelkeret. Az, hogy ki mekkora hitelkeretet kap az adott banktól, egy egyszerűsített hitelbírálat alkalmával derül ki. Jellemzően azonban az igényléskor, különösen, ha az adott bankkal semmilyen kapcsolat nincs, a minimális hitelkeretet hagyják jóvá.

Néhány hónap elteltével lehetséges emeltetni a hitelkeretet. A hitelkeret megemelésének lehetőségére a bank is felhívja az ügyfél figyelmét. Az indokolatlanul magas hitelkeret azonban nem feltétlenül egészséges, mivel egy későbbi hitelfelvételkor a teljes – függetlenül attól, hogy ki mekkora összeget használ a hitelkeretéből – keret 5-10 százalékával, mint havi fix kötelezettséggel számolnak. Ez pedig ronthatja jövőbeli hitelképességünket.

Meddig kell visszafizetni a kölcsönt?

A bank pénzét meghatározott ideig, általában akár 45 napig használhatjuk ingyenesen. Ez a kamatmentes időszak, ami összességében 1 hónap költési időszak + 15 nap türelmi idő. A türelmi idő alatt összesítik az adott hónap költéseit, és küldik ki a kivonatot. Ez utóbbiból illetve az ún. fordulónapi SMS-üzenetből tájékozódhatunk arról, hogy mennyit kell a fizetési határidőre visszafizetnünk.

Ha kíváncsi, mennyit spórolhat a hitelkártyával, mi alapján érdemes választania, és lehet-e esélye, ha KHR (BAR) listás, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik