Pénzügy

Kifakadtak a könyvelők: az NGM továbbra is titkolózik és mellőzi az egyeztetést

konyvelo(210x140).jpg (könyvelő)
konyvelo(210x140).jpg (könyvelő)

Az elmúlt hetekben a könyvelőket leginkább érdeklő Pénzügyi Ágazati Közfelügyelet (PÁK) témakörében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) részéről nem jelent meg hír, pontosan azért, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) részéről jelezték, hogy méltányolnák, ha nem a nyilvánosság előtt zajlana a vita.

Kifakadtak a könyvelők

Mostanra azonban megváltozott a helyzet az MKOE szerint. Nem tartják véletlennek, hogy Tállai András államtitkár letiltotta az eddigi két egyeztetésen elhangzottak jegyzőkönyvének kibocsátását. Ezek a jegyzőkönyvek ugyanis azt bizonyítanák, hogy a szakmai szervezetek egyike sem támogatta az önálló hivatal felállítását, viszont sürgették az adóeljárási reformokat a bevallást beküldők és a bevallást készítők regisztrációja terén, ahol a szakma számos visszaélést észlelt.

Az MKOE ezúton is tiltakozik, hogy az egyesület bármilyen együttműködési szándékát úgy mutassa be az NGM, hogy “egyeztetés” történt volna velük bármilyen javaslatról is. Az NGM ugyanis a javaslatait mindvégig eltitkolta.

Most viszont a korábbi javaslatokból és a kiszivárgott tervekből a könyvelési tevékenység feltételeinek jelentős szigorítására lehet következtetni. Ezeknek egy része – az érdekképviselet tiltakozásuk ellenére – felesleges és értelmetlen előírás lesz – borítékolják csütörtöki közleményükben.

Szerdán írtunk arról, hogy rosszat sejtenek a könyvelők, mert úgy tudni, a számviteli, adózási szakmai szervezetek eddigi, az egyeztetésen képviselt álláspontja pusztába kiáltott szó. Úgy tudni, abból lényegében semmi érdemit nem tartalmaz az NGM belső egyeztetési anyaga. Pedig közben a könyvelők léptek, saját minősítéssel előzték meg a kormány tervét: az egyelőre önkéntes rendszert az 1100 tagot számláló Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete vezette be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik