hiteltörlesztés (Array)
Pénzügy

A bankok tartanak tőle, hogy hitelezés nélkül lehúzhatják a rolót

24.hu
24.hu

2016. 05. 12. 14:09

Korábban a témában:

Nincs nagy tér további jelentős költségcsökkentésekre, a hosszú távon vágyott 10 százalékos tőkearányos megtérülést (ROE) kizárólag bevételnöveléssel érheti el a bankszektor, amihez a volumenek növelésére, vagyis aktív hitelezésre van szükség. Rövid távon viszont elsősorban a kockázati költségek visszaesése és a bankadó csökkentése javítja a magyar bankrendszer jövedelmezőségét – értettek egyet a Portfolio Hitelezés 2016 konferencia bankvezéri kerekasztalának résztvevői.

Több kérdést is átbeszéltek, például azt, hogy szerintük hogyan áll a gazdaságpolitikához és az alacsony kamatkörnyezethez a bankszektor. 

Bencsik László (vezérigazgató-helyettes, OTP) szerint a kormány és a jegybank intézkedései mostanság támogatják a bankszektor növekedését, és felismerték, hogy a gazdaság növekedéséhez a bankszektor tevékenységének támogatására van szükség. Az alacsony kamat természetes része a kamatciklusnak, ennek természetes velejárója pedig az, hogy alacsonyak lesznek a kockázati költségek. “Nagyon alacsony kockázatú bankrendszert fogunk látni a következő években” – mondta Bencsik, hozzátéve: a túlfűtött hitelezés ellen reményei szerint az MNB meg fogja tenni a szükséges lépéseket.

Simák Pál (elnök-vezérigazgató, CIB) szerint erősíti a bankok és a kormány közös érdekét, hogy a szektorban nőtt az állami tulajdon. Az alacsony kamatkörnyezetet lehetőségként is fel lehet fogni, jelentős átmozgatási lehetőséget látnak még a betétek felől a befektetési alapok és az állampapírok felé. A költségekben finomhangolási lehetőségeket lát csak, a rövid távú eredményjavulást a bankadó csökkentése és a kockázati költségek visszaesése hozhatja.

Heinz Wiedner (vezérigazgató, Raiffeisen) úgy véli, most nem a gazdaságpolitika a bankszektor problémája, hanem inkább az alacsony kamatkörnyezet. Bevételi növekedés nélkül nincs több lehetőség a hatékonyságjavításra, ehhez pedig a volumeneket kell növelni. A hitelképes ügyfelek számára kedvező a verseny beindulása. A díjbevételeket viszont a fogyasztóvédelmi szabályozás miatt nagyon nehezen lehet növelni.

Jelasity Radován (elnök-vezérigazgató, Erste) szerint az alacsony hozamkörnyezet nem lokális probléma, az EKB a fő tartópillére. A bevételek nyílegyenest tartanak lefelé, ezzel csak a költségek oldalán nem lehet szembeszállni, így ők akvizícióval is bővülnek. Az Erste-vezér kíváncsian várja, meddig fognak még 80-90%-os költség/bevételi aránnyal rendelkező bankok farkasszemet nézni egymással, konszolidációra szükség van, de ennek jelei még nem látszódnak.

Oláh Márton (vezérigazgató, FHB) úgy látja, borzasztóan nehéz továbbcsökkenti a költségeket, “bizonyos szempontból szelek nélkül repülünk”. A megtakarítási, treasury szolgáltatásokban lát még bevételnövelési lehetőségeket az FHB-vezér.

Ha kíváncsi, mit gondolnak a bankvezérek a ROE-ról, vagy arról hogy mekkora növekedés jön a hitelezésben, kattintson! És következzen még néhány érdekes üzenet a konferenciáról:

Az emberek hatoda még nem hallott a CSOK-ról

Az emberek 83 százaléka hallott már a CSOK-ról. 13 százaléka gondolja azt, hogy jogosult a CSOK-ra, 8 százaléka pedig nem tudja – derült ki a Deloitte előadásából. A Deloitte-Scale Bankindex azt mutatja, hogy folyamatosan javul a lakosság fogyasztással és hitelfelvétellel kapcsolatos attitűdje is.

MKB: hódít az alternatív finanszírozás

Óriási mértékben megnőtt az elmúlt négy évben a háztartások pénzügyi vagyona, és ez a pénz a helyét keresi. Az MKB-nál ezért úgy látják, meg fog nőni a magánszektoron belüli alternatív finanszírozás szerepe, és ezt a bankok ki tudják használni.

Bejelentették: a jövő héttől elérhető a kamatmentes EU-s hitel

Május 20-ától országszerte huszonhat MFB Ponton kezdi meg a Magyar Fejlesztési Bank az első, 0 százalékos kamatozású európai uniós hiteltermék értékesítését – jelentette be Bertalan Sándor vezérigazgató-helyettes a konferencián.

Matolcsy dicsérete

Mesterien tette rendbe a fiskális és a monetáris politikát a sajtó nagy része által Antikrisztusnak tekintett személy – dicsérte Matolcsy György tevékenységét Patai Mihály. A magyar bankszektor hozzájárulása a teljes vállalati hiteléhséghez ugyan csökkent, összességében azonban egyre kevésbé zsugorodik, és egyre egészségesebb jövedelmezőséggel bír a bankszektor – mondta.

Tartósan alacsony lehet a kamat

Nem a hitelboom, hanem a megtakarítások folyamatos emelkedése fűti a magyar lakáspiacot, az MNB 2017 végéig nem számít túlzott lakossági hitelezésre, de a következő években figyelnie kell a lakásárak emelkedésére a jegybanknak – mondta Nagy Márton alelnök. A bankok készülhetnek a tartósan alacsony kamatkörnyezetre, a hitel/betét arányukat pedig most már növelniük kell. Egyre magasabb tőkekövetelmények mellett nagy kihívás lesz a bankoknak a 10 százalékos ROE elérése.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.