Pénzügy

Megnéztük a Mercedes új bérlakásait Kecskeméten – Fotókkal

Negyven bérlakást adott át munkavállalói számára a Mercedes-Benz Gyár kedden. A volt szovjet laktanya területén lévő, felújított épülettömbbe 40 dolgozó, a családtagokkal együtt összesen 63 fő költözött be. A negyven lakás többsége 43 négyzetméteres, hat lakás 51 négyzetméteres.

Kecskeméten a hasonló lakások piaci bérleti díja 65-85 ezer forint között mozog. A gyár dolgozói ugyanakkor kedvezményesen, havi 21-25 ezer forintért bérelhetik a lakásokat, tudtuk meg piaci forrásokból.

Kárpáti Zoltán, a Mercedes gyár egyik csoportvezetője, állapotos feleségével költözött be új otthonukba. Az asszony eddig 60 kilométerről ingázott Kecskemétre, most 20 perc alatt beér a munkahelyére, így nekik óriási segítséget jelent az új lakásuk. Arra a kérdésre, hogy ha esetleg valamelyikük elhagyja a gyárat, akkor ugrik a lakás is, Zoltán azt válaszolta: ez benne van a pakliban, egyelőre örülnek, hogy olcsó albérletbe költözhetnek. Hozzátette: más munkáltató még ennyit se ad.

Galéria

Egyedülálló konstrukció

A lakásokat Kecskemét vagyonkezelő cége újította fel önerőből és banki hitelből. A bérlakások a vagyonkezelő cég tulajdonában vannak, velük kötött szerződést a gyár a bérleti díj kiegészítéséről, amit piaci alapon nyújt a Mercedes a vagyonkezelőnek, tudtuk meg a helyszínen.

Ez utóbbi valószínűleg azt jelenti, hogy a dolgozói bérleti díj és a piaci bérleti díj közötti különbséget – lakásonként 40-60 ezer forintot – a Mercedes fizeti az önkormányzati cégnek. A gyár így lényegében ezt az összeget adja oda a dolgozóinak bérleti támogatásként.

A konstrukció Magyarországon egyedülálló, legalábbis a 24.hu nem hallott hasonlóról mostanában a piaci szférában.

Minda Imre László, a kivitelezést végző önkormányzati cég, a KIK-FOR Kft. ügyvezető igazgatója a 24.hu-nak azt mondta, öt évre értékesítették a bérlőkijelölési jogot a Mercedes számára.

A felújítás bekerülési összege 8 millió forint volt lakásonként, mondta Minda.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere kérdésünkre válaszolva elmondta: a Mercedes gyár új munkahelyeket, plusz adóbevételt, fejlődést hoz a városnak.

Kecskemét 20 százalékkal csökkentette az iparűzési adó mértékét, ez minden itt működő és idetelepülő vállalkozásra vonatkozik, így a Mercedesre is. Idén Kecskemét iparűzési adóból származó bevétele még így is eléri majd a 10 milliárd forintot. Örömmel jelenthetem, hogy az elmúlt hat évben megdupláztuk az iparűzési adóból származó bevételeinket. E mellett a gyár építményadót is fizet – mondta a polgármester.

A bérlakás-programra pályázni lehetett. Száznál több dolgozó jelentkezett, ebből vettek fel negyven dolgozót és családjaikat egy komplex kiválasztási folyamat után, tudtuk meg Ács Lászlótól, a Mercedes HR-vezetőjétől.

Figyelembe vették a gyárnál eltöltött időt, a vállalatnál dolgozó hozzátartozók számát, a pályázó gyermekeinek számát, valamint az állandó lakóhely Kecskeméttől való távolságát. Fontos szempont volt, ha valaki egyedül neveli a gyermekét. Külön öröm, hogy a lakóközösségben lesz nyolc gyermek is, tette hozzá a Mercedes HR vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik