cafeteria(430x286).jpg (cafeteria, erzsébet utalvány, kenyér, kkv,)
Pénzügy

Jövőre sok cég fogja beszántani a cafeteria keretét

24.hu
24.hu

2016. 05. 09. 12:44

Még mindig mélyponton a cafeteria – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. A béren kívüli juttatást tervező cégek aránya a következő egy évben a kkv-k körében mindössze 41 százalék.

Immár harmadik negyedéve tízből csupán közel négy vállalkozás készül valamilyen cafeteriával is kiegészíteni munkavállalói fizetését

– részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A különböző elemek közül továbbra is az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb, minden negyedik cég kívánja alkalmazni a jövőben. Ezt követően a munkába járás költségtérítése (18 százalék) a leginkább preferált juttatási forma, ráadásul közel duplájára,10-ről 18 százalékra ugrott az ezzel számoló cégek aránya év végéhez képest.

A harmadik helyen kivételesen a pénzbeli jutalom áll (13 százalék), holott a felmérés készítésekor még nem volt ismert a kormány azon szándéka, amely szerint maximum húszezer forintig készpénzesítenék a cafeteriát. A SZÉP Kártya ezzel lekerült a trónról (9 százalék), jelenleg ez a negyedik legnépszerűbb juttatási forma.

A kereskedelmi dolgozók pihenésének annyi lesz

Érdemes arra figyelni, hogy a két évvel ezelőtt, azaz 2014-ben feltöltött SZÉP Kártya egyenlegek idén május végén járnak le. A K&H SZÉP Kártya birtokosok 15 százaléka rendelkezik május 31-én lejáró egyenleggel, összesen 283 millió forintot kellene elkölteniük a hónap végéig. A zsebek közti megoszlásból jól látszik, hogy a K&H SZÉP Kártya tulajdonosok szeretik minél változatosabban eltölteni szabadidejüket, hiszen a sokrétű felhasználási móddal – strandbelépő, színház- és koncertjegy, múzeumi, állatkerti vagy kalandpark belépő, uszoda- és fitnesz bérlet – bíró szabadidő alszámlán (26 százalék) van a legkevesebb elköltendő összeg. A vendéglátás alszámlánál 31, a szálláshely alszámlánál pedig 43 százalék ez az arány. A három zseb együttes értékét nézve a lejáró összegek 93 százaléka 50 000 forint alatti.

A különböző méretű cégek igen eltérő arányban nyújtanak cafeteriát munkavállalóiknak, azonban az jól látszik, hogy a cégmérettel párhuzamosan ez egyre növekszik. Míg a mikrovállalkozások mindössze egyharmada (34 százalék) ad béren kívüli juttatást, addig a kis- és középvállalkozásoknál ez az arány jóval kedvezőbb (49 és 52 százalék). A középvállalkozásoknál azonban ez jelentős visszaesés, hiszen év végén még a cégek 70 százaléka vélekedett így.

A különböző szektorokat tekintve egyedül a kereskedelemben terveznek a vállalkozások az átlagnál alacsonyabb arányban cafeteriát alkalmazni (36 százalék), tehát az itt dolgozók számíthatnak a legkevésbé béren kívüli juttatásra.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.