Pénzügy

Szijjártó luxushoteles araboknak adott 7 milliárdos hitelt

Ferenciek tere (ferenciek tere, )
Ferenciek tere (ferenciek tere, )

A külügyi tárca által felügyelt pénzintézet Andy Vajna TV2-vásárlási és televízió-üzemeltetési hitele (mindösszesen kb. 8 milliárd forint), illetve Garancsi István „gátépítési” kölcsöne (16,5 milliárd forint) után újabb nagyvonalú gesztust gyakorolt – írta a Válasz.hu.

A 21,95 millió eurós (tehát 6,85 milliárd forintos) „versenyképességet javító belföldi beruházási hitel” kedvezményezettje a Párisi udvart megszerző és luxushotellé, üzletközponttá alakító arab szállodáscsapat. Név szerint a Párizs Property Kft.-t birtokló, a budapesti Műegyetemen végzett, emírségi illetőségű Majdi Ayeshről van szó. Aki mögött kezesként ott áll a Ferenciek terei projekt menedzsmentfeladatit ellátó Parisi Udvar Hotel Kft., melynek két tulajdonosa, a palesztin származású – de Jordániából érkezett – Zuhair Awad és Sameer Hamdan. Ugyanez a Mellow Mood „márkanéven” futó páros üzemelteti a szomszédos Buddha-Bar luxusszállót a Klotild-palotában – és még tucatnyi egyéb hotelt.

Érdekesség, hogy április közepén az Eximbank részéről az a Puskás András vezérigazgató-helyettes írta alá az arab befektetőkkel a vonatkozó szerződéseket, aki a Párisi udvar 2014-es értékesítésekor a Rogán Antal-féle belvárosi önkormányzat – tehát az eladó – alpolgármestere volt. (A már futó felújítási projekt kivitelezője pedig a Garancsi István-féle Market Zrt.)

Az eredeti küldetése szerint a magyar exportőröket segíteni hivatott Eximbank Párisi-hitele azért is különös, mert a keleti nyitás politikája elvileg arról szól, hogy magyar vállalkozók aktivizálódhatnak távoli országokban, illetőleg külföldi nagybefektetők hoznak fejlesztési pénzeket a hazai piacra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik