Pénzügy

Megszűnik a pénzmosó bankjegy

Az Európai Központi Bank (EKB) vezető testülete ma napirendre tűzi az 500 eurós bankjegy esetleges megszüntetését – írja a Guardian a hvg.hu tudósításában. A legnagyobb euró címlettel az a probléma, hogy túl sokat ér, és így a legkedveltebb módja a nagyobb összegű ellenőrizhetetlen pénzmozgásnak a nemzetközi bűnszövetkezetek és terrorista hálózatok számára.

Az alvilágban annyira kedvelt az 500 eurós, hogy sok esetben még a névértékénél is többet lehet érte kérni, és bizonyos körökben egyenesen „bin Ladennek” nevezik.

Az EKB statisztikái szerint az 500 eurós bankjegyek összesen csak 3 százalékát adják az összes bankónak, de értékben 28 százalékot képviselnek. Az unión belül a franciák nagyon erősen a bankjegy megszüntetése mellett vannak, különösen a párizsi merényletek óta, Németországban viszont sokan ellenzik a lépést, mert ott a készpénz használata hagyományosan nagyarányú.

Az ellenzők szerint az 500-as bevonása csak az első lépés a teljes készpénznélküliség irányába, aminek sokan nem örülnek, másrészt nincsenek meggyőződve arról, hogy mindez jelentős mértékben szorítaná vissza a nemzetközi szerezett bűnözést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik